- Årskavalkaden: Videreført identitetspolitikk formet av teknokrati - 30.12.2024
- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
– Det herlige med jazzen er at den egentlig aldri står stille. I over hundre år har denne kunstformen utviklet seg, og nye varianter oppstår med jevne mellomrom, forteller festivalsjef Øyvind Larsen.
Det er dette brede spekteret av jazzmusikk som står sentralt når Oslo Jazzfestival fyller 35 år. En feiring av det frie rommet hvor innfall og synsvinkler konstant blir introdusert.
60 varierte konserter hvorav 18 er gratiskonserter, dette utgjør Oslo Jazzfestival 2021. Tre av årets festivalkonserter er med internasjonale artister, noe som i dagens situasjon fremstår som både eksklusivt og eksotisk. Franske Eve Risser og de to Berlin-baserte prosjektene Petter Eldh presents KOMA SAXO og Lucia Cadotsch: Speak Low blir alle å se på årets festival.
Jubileumsfestivalen åpnes i Marmorsalen på Sentralen med en unik sammenstilling a Oslo Jazzensemble og fiolinist Ola Kvernberg som har nykomponert musikk for anledningen. Med årets festival ønsker vi å befeste tilstedeværelsen på Sentralen og tar i bruk hele huset gjennom festivaluken blant annet spennende solokonserter i Hvelvet og større band i Marmor -og Forstanderskapssalen.
Det blir flere jubileum å markere. Festivalen skal nemlig feire 25-årsjubileet til Bugge Wesseltofts plateselskap Jazzland, med artister som Harald Lassen, Juno og Rymden på programmet på Sentralen.
På Sentralen presenteres også finalen i lanseringsprogrammet Jazzintro hvor flere unge jazztalenter har fått vist seg fram. Årets finalister med egne konserter er: Damata, Front!Front, Hein Westgaard Trio og Kongle trio. Et av bandene kårets til Årets unge jazzmusikere 2020.
Luftegårdsfestival, bestillingsverk og prisvinnere
Oslo Jazzfestival har alltid spredt seg utover ulike lokaler og scener og i år blir intet unntak.
Vi inntar igjen Nasjonal Jazzscene, Victoria hvor vi får høre fjorårets Usbl-jazztalentpris-vinner Veslemøy Narvesen med flunkende nytt band og konserten døpt We Don’t Imagine Anymore.
Det blir bestillingsverk fra Kim Myhr dedikert til det kollektive rituale og alt vi har savnet under pandemien som har fått navnet Sympathetic Magic – et verk gitaristen selv sier er det mest personlige han har laget.
Til Grønland kirke kommer Trio Mediæval med Arve Henriksen, og Ella-prisvinnerne Karin Krog og Hanna Paulsberg inntar Universitetets aula med konserten «Calling Dexter». På hovedscenen på SALT presenteres Poing & Lars Lillo-Stenberg og Rudolf Nilssen-prosjektet På Stengrunn.
I tillegg til de to sistnevnte konsertene gjentar vi fjorårets suksess på SALT. Her skal vi presentere Oslo Jazzfestivals Talent Norge-støttede talentutviklingsprogram Nordisk Showcase. Årets utvalgte talenter er Brainchild, tuvahalseband, Christopher Quartet, Mona Krogstad Kvartett, Why Kai, Skåland Lia / Reyes / Østensen, Hogne Kleiberg Kvartett, Joakim Rainer Trio, Firvel og Waagal. På listen over tidligere års deltakere finner vi band som Juno, Kongle Trio, Benjamin Mørk og Moksha. I tillegg til dette har festivalen gitt rom til studentene på Norges Musikkhøgskole (NMH) med Serendip-festivalen.
Nordisk Showcase-bandene skal igjen være en del av Luftegårdsfestivalen, som er navnet på det stolte samarbeidet Oslo Jazz har med Bredtveit Kvinnefengsel og forvaringsanstalt og Oslo Kretsfengsel som har pågått siden 2016 hvor musikere spiller og opptrer for innsatte.
Festivalkunst og festivallyrikk
Oslo Jazzfestival fortsetter den unge tradisjonen med å engasjere sin egen festivallyriker. I 2017 var poet og artist Fredrik Høyer som festivalens første lyriker og siden har Amalie Kasin Lerstand, Kjersti Wøien Håland og Morten Langeland bidratt med festivallyrikk. I år er det forfatter og poet Maiken Horn Bolset (31) som skal levere dikt fra festivalen, Bolset ble nominert av fjorårets lyriker Morten Langeland og skal som tidligere lyrikere levere et dikt per dag fra festivalen.
En ny tradisjon starter også i dette jubileumsåret. I perioden 2021 – 2023 skal Fredrick Arnøy være festivalens egen billedkunstner. Arnøy skal dra fra konsert til konsert under festivalen for å dokumentere med særegne skisser.
Diktene og illustrasjonene vil bli publisert fortløpende via festivalens digitale kanaler.