- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Under Holbergdebatten 4. desember i år skal tre sentrale samfunnsaktører diskutere identitetspolitikk og kulturkrig.
Judith Butler, Cornel West og Glenn Greenwald – det er tre fremstående og omdiskuterte samfunnsdebattanter som møtes under Holbergdebatten i år, som på grunn av corona pandemien vil bli sendt fra et studio i New York. Debatten direktestrømmes til seere verden over.
Professor Simon Critchley fra New School for Social Research leder debatten, og temaet panelet skal diskutere, er særdeles brennbart: Er identitetspolitikk en positiv kraft?
For noen er identitetsbasert politikk en effektiv strategi i kampen mot diskriminering og marginalisering. For andre fremstår det heller som om identitetspolitikk bidrar til kulturkriger, voldelige konflikter og nye former for urett. Er identitetspolitikk en kamp om rettigheter, en kamp om makt eller begge deler?
Judith Butler er en innflytelsesrik amerikansk filosof, kjønnsforsker og professor ved University of California, Berkeley. Hun er særlig kjent for sine teorier om kjønnsidentitet og hvordan adferd bestemmes av press fra samfunnet, snarere enn av hvilket biologisk kjønn man er født med.
Cornel West er også amerikansk filosof, samt kritiker, borgerrettighetsaktivist og en av de fremste medlemmene i Democratic Socialists of America. Han er kjent som en er skarp kritiker av kapitalisme, rasisme og amerikansk militærmakt. West er nå professor ved Union Theological Seminary i New York.
Glenn Greenwald er en prisbelønt amerikansk journalist, bosatt i Rio de Janeiro. Han ble verdenskjent etter å ha publisert materiale fra varsleren Edward Snowden og har blant annet vært sentral i undersøkelsene som bidro til at Brasils tidligere president Luis da Silva ble løslatt fra fengsel. Greenwald er også prisbelønt for sin grave-journalistikk i forbindelse med arrestasjonen og fengslingen av Chelsea Manning.
Holbergdebatten arrangeres av Holbergprisen, som er en internasjonal forskningspris innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.
Tid: 04.12, kl. 18.00-20.30.
Sted: Virtuelt arrangement. Vi inviterer alle til å følge debatten via livestream: https://youtu.be/Sv-TXOfI7vg