Barents Pride i solidaritet med skeive russere

Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Barents Pride er blitt en sentral plattform for skeiv kunst, kultur, debatt, mangfold og fellesskap bare en knapp halvtime fra den russiske grensen.

På andre siden av Storskog blir situasjonen stadig mer brutal for både skeive, journalister, opposisjon og menneskerettighetsaktivister. Og siden vi møttes for et år siden har et drakonisk høyesterettsvedtak erklært den såkalte ‘internasjonale lhbt-bevegelsen’ for ekstremistisk  – noe som gjør at man kan få opptil ti år i fengsel for å uttrykke støtte til skeive.

På denne siden av grensen møtes russiske skeive og menneskerettighetsaktivister med mistro. Mens vi tidligere kunne se på Norge som et trygt sted for å treffes, samarbeide og drømme om en friere fremtid – fører frykten for russere som ønsker å søke asyl nå til at russiske menneskerettighetsaktivister i liten grad får anledning til å reise ut av landet sitt.

Uten dem går vi glipp av de sanne fortellingene om hva som egentlig skjer inne i Putins Russland.

Barents Pride er en sjelden anledning til å se kunst, film, bokpresentasjoner og teater som forteller om det andre Russland, hvor modige mennesker kjemper for fred, demokrati og frihet. Og blant årets høydepunkter er naturligvis de faste innslagene regnbuemesse, solidaritetsmarkering ved Storskog og ikke minst selve Pride-paraden gjennom Kirkenes sentrum.

Arrangørene ber russiske myndigheter om å stoppe forfølgelsen av russiske lhbtiq-personer.

Og vi ber norske myndigheter om å stille seg solidariske med de mange modige menneskene som kjemper for det demokratiske Russland de fortsatt tror på.

Barents Pride har vært arrangert siden 2017, av Arctic Pride, Den norske Helsingforskomité, Foreningen FRI og Amnesty International Norge med støtte fra blant annet Barentssekretariatet.