På årets konferanse setter vi søkelyset bl.a. på disse temaene:
· Mediene som både rapportører og aktører under regimeskiftet i Nepal.
· Er bistand til medier som trenger det et ubetinget gode, eller kan det skape nye problemer?
· Er våre vestlige presseidealer universelle og skal de danne grunnlag for bistand?
· Mediene som dialog- eller konfliktfremmer i Midt-Østen-problematikken?
· Journalisters arbeidsmuligheter og arbeidsforhold i en konflikt- og krigssituasjon
· Blogging og nye medier – en ny drivkraft for frie medier i et globalt perspektiv?
Frie medier-konferansen arrangeres i samarbeid mellom Institutt for Journalistikk, Utenriksdepartementet og Norad, og er åpen for journalister, redaktører, forskere, journalistikklærere, journalistikkstudenter, organisasjoner og alle som har interesse for og erfaring fra internasjonale medieprosjekter.
Konferansen vil bli åpnet torsdag 26. oktober kl. 10 av utviklingsminister Erik Solheim, og avsluttes etter lunsj fredag 27. oktober.
På årets konferanse treffer du blant andre:
· Charlayne Hunter-Gault, prisbelønnet afroamerikansk journalist og forfatter, tidligere bl.a. sjef for CNN’s Sør-Afrika-kontor med base i Johannesburg. Nå aktuell med boka “New News Out Of Africa”, der hun tar opp utfordringene med å rapportere fra Sør-Afrika spesielt og fra det afrikanske kontinentet generelt. http://en.wikipedia.org/wiki/Charlayne_Hunter-Gault
· Kanak Dixit, redaktør for det sørasiatiske tidsskriftet Himal http://www.himalmag.com/ , som vil innlede om medienes aktive rolle i forbindelse med regimeskiftet i Nepal i våres.
· Babita Basnet, som leder det nepalesiske mediekvinnenettverket Sancharika Samuha (Women Communicators’ Forum) http://www.sancharika.org/index.php , som vil innlede om “Kvinner i mediene – en strategi for utvikling”.
· Ivan Nielsen, leder for Danida HUGOU i Nepal, som vil gi en oversikt over forholdet mellom frie medier og utvikling i Nepal på bakgrunn av det arbeidet DanidaHugou har nedlagt de siste årene.
· Boro Kontic, leder av Media Center i Sarajevo http://www.media.ba/mediacentar/compiled/p882.htm?CFID=62025&CFTOKEN=84797605 , som skal innlede om erfaringer med mediastøtte til bosniske medier etter krigen.
· Esther Kamweru, leder av The Media Council i Kenya http://www.mediacouncil.or.ke/ , som innleder om arbeidet med pressefrihet og frie medier i den øst-afrikanske regionen.
· Kristin Skare Orgeret, forsker som nettopp har tatt en doktorgrad om erfaringene med en vestlig allmennkringkastingsideal i et multikulturelt post-apharteid Sør Afrika, og som spør om vi trenger en egen afrikansk journalistikk som skiller seg fra vestlige presseidealer på en del vesentlige punkter.
· Rachel Rawlins, redaktør I bloggnettverket Global Voices Online, http://www.globalvoicesonline.org/author/rachel-rawlins/ , et non-profit global citizens’ media project som vant the 2006 Knight-Batten Awards for Innovations in Journalism – ifølge juryen “an extraordinary site that allows for both editorial gatekeeping and wide access to news and information from underreported parts of the world”.
Endelig program vil bli sendt ut så raskt det er klart. Du kan også følge med på på konferansens hjemmeside: http://81.0.149.237/frie_medier/indeks.htm
Konferanseavgiften er kr. 500, som også dekker opphold og måltider.
Av plasshensyn er vi nødt til å sette et øvre tak på deltakelse, så det lønner seg å melde seg på raskt.
For påmelding, send e-post med navn, tittel, bedrift og mobilnummer til [email protected]
Ta kontakt med undertegnede dersom det er noe du lurer på.