Kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn som har hiv eller aids lever på mange måter i en skyggetilværelse, og det finnes lite kunnskap om deres situasjon. Den siste tiden har det imidlertid framkommet fra flere hold at etniske minoriteter med hiv eller aids, deriblant nyankomne, ofte får svært mangelfull informasjon og oppfølging fra helsevesenet. For asylsøkere med hiv er situasjonen blitt forverret ved at UNE nå gjennomfører en praksisendring der disse i mindre grad enn tidligere vil bli gitt opphold. Betyr praksisendringen at den medisinske oppfølgingen av kvinner med hiv/aids i utviklingsland har blitt betraktelig bedre? At deres sosiale rettigheter blir ivaretatt i hjemlandet? Antagelig ikke. Frykten for å bli sendt tilbake til hjemlandet medfører også at et ukjent antall personer med hiv eller aids oppholder seg ulovlig i Norge. Konferansen vil blant annet ta opp hvilket helse- og rettsvern disse har krav på.
Dersom man er minoritetskvinne med hiv eller aids må man også forholde seg til en ekstra dimensjon av tabu, skam og diskriminering på grunn av kjønn og hudfarge. Dette er påkjenninger som burde vært overflødige for mennesker som lever med en kronisk diagnose.
Minoritetskvinner, helsepersonell, frivillige organisasjoner og andre vil delta på konferansen for å utveksle erfaringer om temaet. Foredragsholdere vil være Sara Kahsai (Ullevål sykehus), Frantz Leonard Nilsen, (smittevernoverlege Oslo kommune), representanter for Aksept og Hiv Norge m.fl.
Musikalsk innslag ved Haddy N’jie.
Spørsmål om arrangementet kan stilles til MiRA-Senteret ved leder Fakhra Salimi, tlf. 92 01 99 62 eller [email protected] . Se vedlagte program for nærmere detaljer.
KONFERANSEPROGRAM
0830 Registrering
0900 Åpning. Musikalsk innslag ved Haddy N’jie.
0915 Kvinners og unge jenters lidelse i kulturens og tradisjonens navn
Sara Kahsai. Spesialkonsulent for kvinner med kjønnslemlestelse ved Ullevål universitetssykehus, og leder i eritreisk kvinneunion.
1000 Unge smittet før ankomst. Spesielle utfordringer. Fidelia Igga Prosjektet Masker og psykososial oppfølgning for hivpositive ved Aksept.
1045 – Pause
1100 – Helsevern til papirløse minoritetskvinner Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege Oslo kommune
1145 – Lunsj
1245 – I have a dream. Abha Johar og Nawar Al-Azaawy, MiRA-Senterets jentegruppe.
1300 – Livet etter en diagnose. Minoritetskvinner og hiv/aids Hamida Schreiner, konsulent og rådgiver.
1345 – Pause
1400 – Workshops. Deltagerne velger én av følgende:
1. Ny i Norge. Rett til opphold? Rett til behandling? Ved Inger-Lise Hognerud, juridisk rådgiver Hiv Norge.
2. Kampen mot tabuene. Selvhevdelse og empowerment av minoritetskvinner med hiv eller aids. Ved Rahima Parvin, sosialantropolog.
1515 – Plenum med presentasjon fra workshops. Diskusjon.
1600 – Slutt