Kulturkompetanse og kultursensitivitet i helsefremmende og forebyggende arbeid

 
Foto: Ivan Tostrup
Hovedtema for kurset er hva det innebærer å være kultursensitiv og kulturkompetent i helsefremmende og forebyggende arbeid i lokalsamfunnet. 

Kursinnhold:
En av de viktigste suksess faktorene ved utvikling av tiltak og intervensjon for etniske minoriteter og innvandrere er graden av kultursensitiviteten fra tjenesteyternes side.  Jo mer tiltak og tjenester er godt tilpasset brukernes eller målgruppens kulturellorientering, får tjenestene eller tiltaket aksept og legitimitet. 

Foredragsholderen, Leoul Mekonen skal belyse temaet basert på sin erfaring i helsefremmende og forebyggende arbeid med Afar nomader i Etiopia og sin  masteroppgave i Norge om rolle av religiøse ledere i avstigmatisering av psykiske helseproblemer i innvandrermiljøer. Han skal også dele sin erfaring i dialogarbeid i innvandrermiljøer som angår barneoppdragelse, omskjæring av kvinner og familievold.

Foreleser(e): 
Leoul Mekonen er ansatt som studieleder ved Regionsenter for Barn og Unges Psykiske helse Øst og Sør. Han er utdannet sosionom (HiO) og utdannet tolk (UiB) og har en master i helsefremmende arbeid fra Høgskolen i Gjøvik (HiG). Han hadde bakgrunn i medisinsk antropologi fra Etiopia hvor han studerte blant annet ulike tradisjonell tro om helse og sykdom samt ulike medisinsk praksis hos helere, sjamaner og voodoo praktikere. Han har utviklet helseundervisningsprogram for nomader i Etiopia. Han har diverse erfaring i Norge i arbeid med barn og ungdom med minoritetsbakgrunn. Leoul holder en rekke kurs for ulike yrkesgrupper om helse– og sosialt arbeid med etniske minoriteter og han byr på levende historier om egne erfaringer som   asylsøker , fagperson og innvandrer i Norge.

Kursansvarlig(e):
Studieleder Leoul Mekonen, epost: [email protected]

Hvem er målgruppen?
Ansatte i kompetansesentre som RVTS, NKVTS, RKBUP, helsedirektoratet, ansatte i velferdsetaten, KoRUs, helsestasjonstjenesten, folkehelseinstitutt, Fylkesmennene, helseetaten,  Røde Kors, barnevern, familiesentre, brukerorganisasjoner,  minoritetsrådgivere, BUFETAT, BUFDIR, friviljeorganisasjoner som driver helsefremmende tiltak, Kirkens Bymisjon, Norges Kristne Råd. Kurset er relevant for alle som jobber med barn, unge og familier  med minoritetsbakgrunn i kommunene.

Tidspunkt:
23. januar 2015, kl 9:30-15. Registrering fra kl 9.

Pris:
NOK 800,- inkl. lunsj

Hvem arrangerer:
RBUP Øst og Sør

Kreditering:
Norsk Psykologforening godkjenner kurset som 5 timers vedlikeholdsaktivitet.

Påmelding og mer info

Påmeldingsfrist:
09.01.2015