Det var fortellingene som sto i sentrum da Barnehageenheten, Stovner bibliotek og Fortellerhuset trommet sammen til denne feiringen av morsmålet, eller som det ble sagt, det språket som mamma og pappa snakker.
Barn og voksne fikk høre fortellinger på ni språk fortalt av Georgiana Keeble og andre profesjonelle fortellere. Det virket som alle hadde en fin dag og koste seg i fortellerstundene. De profesjonelle fortellerne fanget barnas oppmerksomhet og holdt på den med talende kroppsspråk, stemmebruk og øyenkontakt.
Stovner er en av bydelene i Oslo med størst minoritetsbefolkning, og i tillegg til fortellinger på norsk fikk man høre fortellinger på urdu, kurdisk, tamilsk, vietnamesisk, persisk, fransk, somalisk og engelsk.
– Fint å kunne et annet språk, sa mammakatten i fortellingen om ”Mammakatten som viftet med halen”. Mammakatten kunne nemlig si ”voff”.
Men det var også andre aktiviteter denne dagen. Barna kunne også lage kort, bilder og fortellinger å ta med seg hjem. Det var også utstillinger med bøker på mange språk.
Morsmål og flerspråklighet
Den internasjonale morsmålsdagen ble etablert av UNESCO i 1999 for å fremme respekt for kulturelt mangfold. Dagen understreker at det er viktig med morsmål, flerspråklighet og minoritetsspråk. Som det står i et hefte kalt ”Barn i flerspråklige familier” vi tok med oss fra biblioteket: ”Det er lettere å lære et andrespråk dersom man samtidig får et godt grunnlag på morsmålet. Morsmålet og andrespråket konkurrerer ikke, men kan fungere som støtte for hverandre”.