- Endelig skolestart? - 10.09.2007
I Vest-Sahara, Bangladesh, Zimbabwe og Burma står studenters rett til organisering, utdanningstilbud og sikkerhet på spill i begynnelsen av det norske semesteret.
Usikker høst
I det marokkansk okkuperte Vest-Sahara går studenten Rabab Amidane en usikker høst i møte. To norske ungdomspolitikere fra Sosialistisk Ungdom var på besøk hos henne da de 19. august ble vitne til at politiet stormet nabohuset. Grunnen til politiaksjonen skal være at det bodde menneskerettighetsforkjempere i huset. Ungdomspolitikerne ble kjørt til politi for avhør, men ble senere sluppet fri og er nå på vei ut av landet. Sid Mohammed Aalouat (31), som ble pågrepet samtidig med SU-medlemmene mandag, er fortsatt ikke kommet til rette.
Rabab Amidane fra Vest-Sahara var i hele sommer på reise i Norge der hun møtte studenter og politikere, deriblant statsminister Jens Stoltenberg. Ungdomspolitikerne frykter nå at Rabab og hennes familie kommer til å bli fengslet.
Fortsatt uten tak over hodet
I Zimbabwe har fortsatt flesteparten av de studentene som mistet sine studenthybler ved University of Zimbabwe i juli ikke fått flyttet tilbake. Dette på tross av en domsavgjørelse som sier at utkastingen er ulovlig. Flere studentpolitikere har også blitt møtt med vold, arrestasjon og livstidsutvisning fra universitetet fordi de krever sine rettigheter.
Studentprotest mot økte priser
En av Burmas fremste opposisjonelle, Min Ko Naing, er igjen arrestert.
I Burma ble flere studenter arrestert 21. august etter at de to dager tidligere ledet an en uvanlig demonstrasjon som samlet 400 mennesker i protest mot juntaens dobling av bensinprisen onsdag i forrige uke. Konsekvensene er økte transportkostnader og matvarepriser som rammer en allerede hardt utsatt befolkning. Blant de arresterte er tidligere vinner av Studentenes fredspris, Min Ko Naing. Han har tidligere sittet fengslet i 15 år for sin deltagelse som studentleder under demonstrasjonene mot militærdiktaturet i 1988.
– Vi frykter for sikkerheten til de arresterte og at flere vil bli tatt av politiet. Det er derfor helt avgjørende at det internasjonale samfunn reagerer på det som skjer i Burma nå. Vi oppfordrer den norske regjering til umiddelbart å fordømme arrestasjonene i Burma og kreve at juntaen aksepterer burmesernes rett til å uttrykke sine meninger, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité i en pressemelding.