Lørdag 29. mars holdt folkedansgruppen Ayekantun kulturkveld i Bondelaget Samskipnadens sine lokaler i Oslo sentrum. Hovedingrediensene var en poetisk hyllest til Chiles to Nobelprisvinnere, Gabriela Mistral og Pablo Neruda, folkedans fra ulike landsdeler, samt en oppvisning i tradisjonell chilensk akustisk gitar.
Sistnevnte var et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom gruppen og to chilenske musikere, et prosjekt i stor grad finansiert av et underdirektorat i Chiles utenriksdepartement.
Leder i Ayekantun, Oscar Espinoza, sa til Utrop at han var svært glad, men nervøs, like før alle skulle ut på scenen.
– Selv om ingen av oss er profesjonelle kunstnere, tar vi oss selv, vårt kulturarbeide og vårt publikum svært seriøst. Vi ønsker selvsagt å vise oss frem fra vår beste side og synes absolutt dette er en måte å integrere vår kultur i det norske, sier han.
Lærte norsk folkedans
Kunstnerisk leder Patricio Quintana har vært ildsjelen siden starten i 1999. Han har sett flere av småbarna bli tenåringer og etter hvert unge voksne. Ayekantun har opptrådt for både Chiles president under fjorårets statsbesøk og for kongefamilien i Skien kommunes 1000-årsjubileumsfeiring i år 2000. I tillegg til hjemlige toner og skritt har også barna og voksengruppen lært seg norsk folkedans.
– Jeg håper på å gi folk en kveld vi alle kan være stolte av, sa han.
– Norge må satse mer på kulturmangfoldet
Utrop fikk også sjansen til å snakke med Chiles ambassadør i Norge, Roberto Alonso Budge, som var tilstede under forestillingen.
– Hva Ayekantun gjør er en uvurderlig innsats, både for det chilenske miljøet her i Oslo og Norge forøvrig, og for spredningen av chilensk kultur generelt sett.
Han viser til at underdirektoratet DICOEXs (direktoratet for utenlandschilenere) prosjektstøtte og etterspør en litt mere støttende linje fra norske kulturmyndigheters side.
– Her i Norge kan og bør man satse mer på kulturmangfold, særlig i et år som dette hvor man har lagt ut spesialdirektiver og planer. Grupper som Ayekantun fortjener ihvertfall økt anerkjennelse, argumenterte han.