– Det er fantastisk å se at så mange nordeuropeere nyter musikken vår – og at de danser så bra! Det overrasket meg! Jeg visste vi hadde mange fans på steder som Tenerife, der kulturen ligner på vår fra Dominikanske Republikk, men velkomsten vi har fått i byer som Amsterdam, Stockholm og nå her i Drammen, har vært over all forventning. Det sier den godt og vel 190 cm høye merengue-stjernen og filantropen Juan Luis Guerra til Utrop.
Guerra sier det virker som øyeblikket har kommet for at nordeuropeere flest kan åpne seg for den dominikanske musikken. Den sosialt og politisk engasjerte artisten, som er på en utvidet turné i USA og Europa, har skapt sin egen form for poetiske og humoristiske merengue og bachata som henter inspirasjon fra en hel rekke ulike afrikanske, vestlige og latinamerikanske sjangre. Det har gjort ham populær på hele det amerikanske kontinentet, men også i Europa – og til og med Asia.
– Helsetilbud og utdanning er nøklene til utvikling i Dominikanske Republikk, mener den latinske superstjernen Juan Luis Guerra, som spiller i Drammen i kveld.
Den prisbelønte musikeren – i alt 10 grammyer har det blitt – utstråler en ydmykhet og jordnærhet som virker eksepsjonell for en artist som av kjennere har blitt betegnet som mannen bak Latin-Amerikas mest minneverdige kjærlighetssanger. Han stiger rolig, nesten litt sjenert inn i rommet, og besvarer journalistenes spørsmål med stor oppriktighet, men samtidig med en lun humor.
– For å få til utvikling i Dominikanske Republikk, og i Latin-Amerika for øvrig, er helse og utdanning nøklene, sier den etter sigende meget mediesky Guerra til Utrop. Han har solgt 14 millioner plater og en del av inntektene har han satt av til et utviklingsfond for å få i gang prosjekter som motvirker fattigdom.