Karri

I Norge tror vi gjerne at karri er en bestemt type krydder (som vi drysser litt forsiktig over fiskebollene i vågale øyeblikk). Vi forestiller oss nærmest en egen karriplante hvor det gule karrikrydderet vokser. Dette er helt på viddene.

Karri er ikke et eget krydder, men en krydderblanding som består av minst åtte forskjellige krydder. Normalt inneholder en karri eller curryblanding bukkehorn, cayennepepper, gurkemeie, ingefær, kanel, kardemomme, koriander, nellik, spisskumen, valmuefrø, svart pepper, laurbærblad, sennepsfrø, tørkede sitronskall og muskat.

Karri brukes mye i Sør Asia generelt og spesielt i India Sri lanka og Pakistan, og kan inneholde opp til 20 forskjellige krydder.

Gurkemeien gir karrien den gule fargen.Karri er også en vanlig betegnelse på ulike varianter av gryteretter med utspring i asiatisk matkultur, og med en sterkt krydret saus som basis.