En festival for alle

Astri Ghosh Foto: Kamran Karimi
Latest posts by Astri Ghosh Foto: Kamran Karimi (see all)



180 000 mennesker fant veien til Rådhusplassen i helgen. Crossover prosjekter. Norsk munnharpetradisjon som møtte den vietnamesiske, en kjent etiopisk soulsangerinne som danset med norske dansere, qawwali og flamenco, en somali blues sangerinne sang sammen med musikere fra Danmark og Norge, perkusjonister fra hele verden spilte sammen i Talking Drums.



For sigøynerartisten Natasha var det å kunne opptre foran et publikum fra Pakistan og India en stor opplevelse.


Raya and her Gypsy Legacy hadde konsert på søndag, der Natasha danset og sang sammen med sin mor Raya, sin mann og sine to sønner som spilte gitar. -Publikum var helt fantastisk og jeg visste ikke at indere og pakistanere likte vår musikk, det var hyggelig.




Raya klarte å få publikum til å klappe og danse. Sangene handler om det vanlige sigøynere er opptatt av, hus, barn, sult og selvfølgelig også lykke, forteller Natasha.


Det er en selvfølge for henne at sønnene er med i familiegruppen som opptrer på scenen.

– Nei de er vokst opp med musikk, for dem er det helt naturlig, sier Natasha. Alle sigøynere eller rom, som vi kaller oss, er født med musikk i kroppen. Selv om de ikke har det som yrke, kan hver enkelte rom synge, danse eller spille et eller annet instrument. Så dette var ikke vanskelig i det hele tatt.


Det å opptre på en festival der publikum var fra India og Pakistan var meget spesiellt for Natasha, fordi hun er opptatt av at sigøynerne kom til Europa fra India for flere hundre år siden. Hun har vært på sigøynerkongress i Chandigarh, hovedstaden av delstaten Punjab i India, for å treffe roma folk fra hele verden.


– Så lenge jeg kan huske, i hvertfall fra jeg var fem år gammel, var min største drøm å kunne dra til India. Da jeg endelig kom dit, forteller hun, følte jeg meg, kanske det er dumt å si det sånn, men jeg følte meg hjemme, gikk på restaurant, snakka romanes, spurte om salt og vann og alt. Kelnere kom med alt vi ba om på romanes. Det å treffe andre mennesker var jo helt fantastisk, men det største var å være der i det heletatt. Jeg må bare tilbake.


Festival

Snart blir det sigøynerfestival i Oslo. Jagori festivalen holdes den første helgen i september hvert år på kulturkirken Jacob.

-I år får vi 14 mennesker fra Ukraina, 7 fra Russland, 6 fra Holland, 1 fra Frankrike, 7 fra Slovakia, forteller Natasha. Så skal det bli fanfare, et blåseorkester fra Makedonia som er helt fantastisk, helt utrolig. Jagori betyr liten flamme, jag på romanes betyr ild. Alle som har lyst til å se andre sigøynere er hjertelig velkommen på Jagori.