- Hevn i fokus - 06.04.2006
- Det handler om respekt, ikke sant! - 06.04.2006
- Rasekonflikter i et multikulturelt samfunn - 06.04.2006
Tittel: Thomas Hylland Eriksen og historien om Origamijenta
Regi: Dag Johan Haugerud
Nasjonalitet: Norsk
Skuespillere: Henriette Steenstrup og Dag Gunnar Røise
Sommerens eneste norske film illustrerer det moderne menneskets store selvrealiseringsprosjekt, jag etter individualisme og det å være noe. Filmens enkle historie gir rom for ettertanke om samfunnets kanskje uheldige utvikling.
Filmens hovedperson er filmskaper av yrke og streber etter å lage en politisk film. Han får hjelp av den anerkjente sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen som ivrig forteller om nyliberalismens ødeleggende effekt på dagens samfunn. Fellesskapet blir vraket for individualisme og jeg- og meg tanker.
Under innspillingen blir filmskaperen derimot mer opptatt av Origamijenta. Hun har lang utdannelse og fast jobb, men føler seg likevel ikke helt fornøyd med livet sitt. På et loppemarked kommer hun over en bok om origami – en japansk papirbrettingskunst. Origamijenta bretter og bretter, og aldri før har noe engasjert henne så mye. Hun føler en slags ny og underlig mening med livet. Så engasjerer hun en venninne til å hjelpe henne med å lage en film om origami. Det går ikke slik Origamijenta vil, da filmen til slutt handler mer om hender enn papirbretting. Hun mister kontrollen over sitt eget prosjekt, da venninnen vil lage en mer appellerende film mer i tråd med markedet.
Filmen er original, enkel og sjarmerende, samtidig høyst politisk engasjerende.
Hva betyr nyliberalisme og markedskrefter for samfunnet?
Origamijentas ”umoderne” preferanser representerer en motstand fra disse moderne kreftene, og vi får ta del i hennes tanker om livet – både på godt og vondt.