– Politiet behandler innvandrere grovere

Han forteller videre: – Den siste måneden har vi fått flere meldinger om tilfeller der mørkhudede er blitt strippet på gata.
Det er rett og slett ikke lov å ransake mistenkte på denne måten, i følge politiets egne regler. Politiet får ikke lov kle av folk midt i byen, og en slik sak må behandles på politistasjon eller i en bil.
– At innvandrere forskjellsbehandles, og behandles grovere er det ingen tvil om, slår De Leon fast. Fra våre nettverk og kontakter får vi meldinger om nedlatende holdning fra enkelte politimenn. Vi kaller dette en ”pitt bull-aktig” holdning, forklarer han. Med det mener han hevet stemme, rop og uhøflig oppførsel som for eksempel ”hold kjeft.” Vi kritiserer ikke politiet som institusjon, men enkeltpersoner i politiet som har nedlatende holdning ovenfor innvandrere.
– Mener du at innvandrere blir utsatt for rasisme?
– Det ser ut til at politiet er flinkere til å dekke saker på Majorstua enn de er på Grønland. I tillegg til dette er politiet mye flinkere til å dekke saker hvor en innvandrer har gjort noe galt enn når en innvandrer er et offer. En annen ting er at politiet sender for eksempel èn bil for å hente Ola men de sender ti lastebiler for å hente Ali. Politiet stiller mannesterk opp der Ali er utøver av vold enn når Ali er offer for vold. Politiet lager store saker ut av det når en innvandrer som gjort noe, påpeker De Leon.
Utlendingspolitiet håndterer situasjonen bedre, enn resten. Fordi de får bedre trening i å møte publikum med en annen etnisk bakgrunn enn norsk. De er oppmerksomme på disse problemene.

Lengre reaksjonstid
– Reaksjonstid er høyere dersom innvandrere ringer. Men hvis man ringer til politiet og forteller at Ali bråker ute så vil politiet kommer raskere. Jeg baserer dette på faktiske hendelser som vi i Organisasjonen mot offentlig diskriminering har hørt om.

Må bli flinkere til å klage
– Men hva skal man gjøre i en slik sak hvor man føler seg dårlig behandlet?
– Folk må bli flinkere til å klage til politiet.
– Men i en sak hvor en blir truet på telefonen, kan det i verste fall koste noen livet. Noen ofre som ikke har fått hjelp av politiet, spør ”Når mitt liv ikke betyr noe, hvordan kan da et brev hjelp?”.
– Uansett må man klage via media og ikke minst til selve politisjefen ved et brev eller en e-post. Alle telefonsamtaler til politiet blir registrert, så om noen mener at de er blitt dårlig behandlet fra politiet sin side, har de beviset på politiets egen database.
Politidirektoratet kunne ikke gi Utrop noen kommentarer til denne saken.

UNDERSAK
Politiet: – Vi ringer deg tilbake

Utrop møter F.K. (39) som ringte politiet etter at noen hadde truet henne på telefonen. Problemet fikk hun forklart til en politimann, men hjelp fikk hun aldri.
– Det var ca. kl. 00.15 mobilen min ringte, og det var en mann som sa ”Jævla drittsekk, jeg skal drepe deg”. Deretter la han på. Jeg ble så redd at jeg gikk inn på soverommet mitt og låste døra. Jeg var så redd at jeg ikke klarte å gå til inngangen for å låse døra. Jeg lå og ristet i senga de første minuttene. Men så tenkte jeg en som har nummeret mitt kan jo vite hvor jeg bor. Noen minutter etter telefonsamtalen ringte jeg politiet. Etter min forklaring på situasjonen fikk jeg beskjed om å vente, og så sa politimannen ”Vent litt nå, vi ringer deg tilbake.” Det gikk ca. en time og jeg fikk ingen telefon fra politiet. Nå vet jeg virkelig ikke hvem det er som kan hjelpe meg neste gang noe sånt skjer. Dette er andre gangen jeg prøver å fa tak politiet uten å lykkes, sier F.K.
– Har dette her skjedd flere ganger?
– Nei, ikke akkurat dette her, men det var en annen gang jeg var på vei hjem ganske sent på natta, og da lå det en mann med ganske store skader 20 meter utenfor huset mitt. Han var veldig full, han hadde blitt ranet og slått av noen ungdommer. Denne gangen prøvde jeg å ringe politiet i 20 minutter uten å få noe svar og da fulgte jeg bare mannen hjem.