– Kanskje jeg blir her? spør Naveed major John Bjerkeli, bataljonsprest i Telemark bataljon og stasjonert på Rena. Presten forteller at det er mange karrieremuligheter for Naveed i Forsvaret. Foreløpig er han kun rekrutt, på Gardeskolen i Rena leir.
Ber om kvelden
En troende muslim skal be fem ganger daglig, men det blir vel mye for en 21-åring i førstegangstjeneste. Naveed nøyer seg derfor med å samle opp til én bønn. Før han begynte i Forsvaret, hadde han et fast morgenritual.
– Men om morgenen er det rominspeksjon. Derfor ber jeg heller om kvelden. Jeg må jo tilpasse meg, jeg og. Romkameratene synes det er helt greit at jeg ber. Så nå skrur vi av musikken i et kvarter hver kveld så jeg skal få tid til å be, forteller Naveed, som kom fra Pakistan da han var fire år og regner seg som norsk.
I felt
Naveed har nettopp vært på en ukes feltøvelse. Da var det ikke mulig å gjennomføre bønnetiden. Han hadde nemlig to store problemer: mangel på kompass og dårlig hygiene. Naveed må vende seg mot Mekka når han ber. Uten kompass var det vanskelig å finne riktig retning. Og før hver bønn må en troende muslim vaske seg. Det gikk ikke i skogen.
Han har et råd til andre muslimer som skal inn i Forsvaret.
– Vær åpen om troen din, og prat med både befal og romkamerater om det med en gang. Du får tilpasset behovene dine hvis du spør, sier Naveed.
Han anbefaler faktisk også å ta en prat med presten.
– Dere har ganske god peiling, sier Naveed til John Bjerkeli. Bataljonspresten viser fram bokhylla si, der står det fem forskjellige bøker om islam.
– For å være helt ærlig ble jeg overrasket over hvor mye dere visste. I begynnelsen var jeg usikker på om jeg ville være her, og trengte råd. Hvem gikk jeg til da? Jo, presten.
– Som prester kan vi ikke ha de samme funksjonene som en imam, men vi kan skaffe oss så mye oversikt at vi til enhver tid kan hjelpe den enkelte, forklarer Bjerkeli. Det er Feltprestkorpset som er ansvarlig for at hver enkelt får utøve sin religion.
– Dere har hvertfall klart å motivere meg. Det skal dere ha skryt for. Og så er det veldig spennende å ha noen man kan prate religion med, mener Naveed.
Halalmat
På Rena er det snart middag. Dagens meny: Kjøttkaker og poteter. På et eget bord blir det servert halalkjøtt. Som vanlig. Tolv personer på Rena får halalkjøtt.
– Halalmåltidet er som regel svært likt det de andre får. Den eneste forskjellen er kjøttet, som er slaktet og tilberedt i forhold til muslimske regler og tradisjoner, forteller kjøkkensjef Rolf Skjevik.
Han understreker at de er forpliktet å tilpasse måltidene til dem som måtte ha spesielle behov, en oppgave de tar svært alvorlig. Derfor har de blant annet lært opp lærlingene sine til å lage halalmat.
– Men de som ønsker tilpasset mat, må si ifra, slik at vi kan gi dem den maten de trenger. Det har de krav på, sier han.
Imam i Forsvaret?
Naveed var lenge usikker på om han ville inn til førstegangstjenesten. Nå tenker han på en mulig karriere i Forsvaret. Kanskje utenlandstjeneste? Eller hva med å lære arabisk der? I USA har de egne feltimamer, på lik linje med feltprester.
– Tenk om du ble den første imamen i det norske forsvaret?
– Ja, hvorfor ikke? Det er greit med prest, men det hadde vært veldig bra om vi som er muslimer kunne hatt en imam å prate med, som skjønner hvordan vi har det, understreker han.