Et muslimsk folkeparti?

Sett innenfra
Latest posts by Sett innenfra (see all)

Valgkampanjen i Egypts første presidentvalg med flere kandidater pågår i skrivende stund. Opposisjonen har i flere år krevd et presidentvalg med flere kandidater, men det var først da Kifaya, Bevegelsen for endring, flyttet sin aktivitet til gaten og trosset statens forbud mot demonstrasjoner at endringen ble en realitet.

Og Kifaya driver fortsatt og demonstrerer for demokrati. – Dette valget er bare et tullete teaterstykke, uttaler Ahmed Bahaaa Shabaan, en av grunnleggerne i Kifaya. Og flere deler dette synet. Abou El Ila Maadi mener også det samme. Det var hjemme hos ham ved en Ramadan iftar at bevegelsen ble født. En bevegelse for muslimer og kristne, for marxsister, sosialister, nasserister, liberaler, i det hele tatt en bevegelse i regnbuens farger. Og deres felles plattform er at Egypt må demokratiseres.

Maadi er tidligere medlem i brorskapet, men brøt med bevegelsen i 1996 og har siden den gang prøvd å få godkjent sitt Wasatparti. Partiet er et moderat parti med forankring i den islamske kulturarven, og har flere kristne medlemmer. – Du kan sammenligne vårt parti med det muslimske partiet i Tyrkia, uttaler Maadi. Men selv denne moderate formen for politisk islam anses som farlig, og partiet har hittil ikke blitt godkjent av styresmaktene.

Demokrati betyr at alle på lik linje skal ha rett til politisk deltakelse. Staten her nede mener at religiøse grupperinger er unntatt for denne retten til politisk deltakelse, og da er det først og fremst det muslimske brorskapet styresmaktene sikter til. Denne bevegelsen ble stiftet i 1928 og har i flere tiår vært landets største politiske bevegelse. I dag har bevegelsen over to millioner medlemmer og mange flere millioner støtter bevegelsen, som har tatt avstand fra sin voldelige fortid. Du lurer kanskje på hvordan i all verden så mange millioner egyptere kan støtte denne islamske bevegelsen? Svaret tror jeg er enkelt nok: Det er ingen andre alternativer for unge mennesker som ønsker å være politisk aktive. Partiene som har fått lov til å eksistere har hatt amputerte rettigheter til å faktisk holde på med politiske aktiviteter på grasrotplan. Er det noe positivt med den pågående valgkampen, må det være at den har satt i gang en vel etterlengtet aktivitet i samfunnet. Men det er fortsatt lenge igjen til landet får partier med aktive ungdomspartier. En annen grunn til denne brede folkestøtten for Det muslimske brorskapet er deres mystiske religiøse aspekt – de er så forfulgt at det er vanskelig for unge å ikke vise støtte for denne “gudfryktige organisasjonen”.

Er det demokratisk at brorskapet ikke får lik rett til politisk deltakelse? Hva er det som skjer når slike bevegelser undertrykkes og forbys?

Det er flere ting som kan skje, men det mest sannsynlige er at hatet til det sittende regime øker hos medlemmene, at flere og flere av de som torturers og holdes fengslet over lang tid uten tiltale faktisk kommer ut som forvandlet moderater – eller produsere ekstremister. Det farligeste er nemlig håpløsheten. Når en person stemples som farlig og behandles som farlig selv om han ikke er det, har vedkommende ingenting å tape på faktisk å bli farlig!

Selv de mest venstreradikale medlemmene i Kifaya er for at det muslimske brorskapet får stifte et politisk parti med et sivilt program. Når de fleste europeiske land har kristeligefolkepartier eller kristendemokratiskepartier, så kan det vel ikke være farlig å etablere “Det islamske folkepartiet” i Egypt. Flere og flere her nede tror dette kommer til å skje, nettopp fordi en ikke kan overse landets største politiske bevegelse. Men det kommer nok ikke med det første, kanskje ikke engang til neste valg!