Hva er barnevernet, egentlig?

Barnevernets hovedoppgave er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Hvis foreldres omsorg ikke strekker til, kan barnevernet bidra til å sikre barn og unge omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.
Et overordnet prinsipp for barnevernets arbeid er at tiltak som settes i gang skal være til barnets beste. Hvis barn og foreldre har interesser som går mot hverandre, er det hensynet til barnet som er avgjørende. Dette er nedfelt i barnevernloven.

Skal helst bo hjemme
Barn skal bo hjemme så sant det er mulig. Når forholdene i hjemmet tilsier det, eller når barnet av andre grunner har særlig behov for det, kan barneverntjenesten sette i verk hjelpetiltak for å bedre barnets situasjon.
Det er det kommunale barnevernet som gjør vurderingen om barnets oppvekstvilkår er gode nok. Statens barnevern og familievern kan bidra med råd og hjelp til det kommunale barnevernet etter forespørsel.

Hjelp og støtte
Barnevernet skal først og fremst gi hjelp og støtte til foreldre slik at de selv skal kunne gi sine barn god omsorg. Hjelp og støtte kan f eks gis i form av ulike hjelpetiltak i hjemmet, avlastning, støttekontakt og barnehageplass.

Ansvar for å gripe inn
Hvis hjelpetiltakene ikke er nok for å dekke barnas behov, har barnevernet også et ansvar for å gripe inn. Det kan f eks være nødvendig å finne en god plass utenfor hjemmet hvor barnet kan være for en kortere eller lenger periode. Dette kan skje med eller uten foreldres samtykke. Hvis et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det fattes et vedtak om dette i Fylkesnemnda for sosiale saker.

Barnevernssaken
starter i kommunen
Det er barneverntjenesten i kommunen som først starter en undersøkelse om et barn eller en familie trenger hjelp og støtte. Mange undersøkelse starter etter at foreldrene selv har kontaktet barnevernet og mange ungdommer tar selv kontakt. Barnevernet får også henvendelser fra andre instanser og fra privatpersoner som er bekymret for et barns situasjon.

Finne årsakene
Det skal alltid legges vekt på å finne årsakene til det som er vanskelig og så skal dette tas opp med foreldre og barn. Det er alltid hensynet til barnets beste som skal bestemme hvilke hjelpetiltak som settes i gang.

Barnevernet har i hovedsak tre måter å arbeide på i forhold til barn, unge og deres familier:
– Generell forebygging.
– Konkrete hjelpetiltak til fa-
milien.
– i svært alvorlige tilfeller om-
sorgsovertakelse.