Parisopprøret angår Norge

Europas øyne har i de siste par ukene vært rettet mot Paris og omkringliggende forsteder.
– Vi har vært vitne til opptøyer blant ungdom med minoritetsbakgrunn. Kommentarene i europeisk media har fokusert på forsteder som har fått forfalle, og ungdom som lever på siden av det franske samfunnet og opplever seg stengt ute fra samfunnet.

Reagerer på portforbudet
– Den franske innenriksministeren har beskrevet ungdommen i sterke ordelag, og franske myndigheter har valgt en hard linje overfor ungdommene. Vi er i den underlige situasjon at et land i Europa innfører unntakstilstand i fredstid. Dette gjør de ved å pusse støv av en gammel lov fra Algerie-tiden, skriver Leon i brevet til statsministeren.
Göran Persson, den svenske statsministeren, har kommentert franske myndigheters reaksjoner.
– Det er klart at om man innfører unntakstilstand så er det naturligvis noe som er veldig dramatisk og som jeg ikke har sett tilsvarende i Europa de siste 30-40 årene. Det føles som en veldig hard og konfronterende linje som jeg har vanskelig for å se hvordan den kommer i dialog, sa Göran Persson.
Det at Göran Persson så tydelig viser at man i Sverige stiller spørsmålstegn ved de franske myndigheters håndtering, blir selvsagt lagt merke til i innvandrermiljøer i Sverige, men også i Norge, mener Akhenaton.
– Spørsmålet er om ikke Persson på denne måten selv har stått for et av de viktigste voldsforebyggende tiltak i Sverige på svært lenge. Han signaliserer med dette utspillet at han også er minoritetenes minister. Hvordan kan han gjøre det ved å kommentere noe som skjer i Frankrike? Ganske enkelt fordi Persson har sett at det utenrikspolitiske, i en globalisert verden, henger nøye sammen med det innenrikspolitiske. Minoriteter i Skandinavia har venner og slekt i Frankrike, og mange kjenner noen som kjenner noen. Dette angår også minoriteter i Skandinavia. Dette har Persson selvsagt sett, forklarer OMOD lederen.

Savner tydelig Statsminister
– Vi savner en tydelig statsminister. Det som skjer i Frankrike følges nøye av minoritetsmiljøer i Norge, og det er sterke reaksjoner på det som nå skjer i forstedene. Det er ikke først og fremst hvite som stoppes av politiet. Det er ikke først og fremst hvite ungdommer som stilles for en hurtigdomstol. Det er ikke i forhold til en “hvit” konflikt at det innføres unntakstilstand. Dette angår minoriteter i hele Europa. Et ordtak sier at når det regner, så regner det på mer enn ett hustak.
I brevet stiller OMOD to spørsmål til Stoltenberg: Hva mener statsministeren om at franske myndigheter har innført unntakstilstand? Hva mener statsministeren om bruk av hurtigdomstol?
– Det å ikke ta stilling kan og være en klar stillingtagen, påpeker han.