Bedre integrasjon på egne betingelser

I juli reiste 16 somaliske ungdommer fra Oslo til Danmark. Gruppeutvekslingen ble arrangert av organisasjonen Ilays i samarbeid med Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet og Viborg Internationale Klub.
Danmark og Norge likner mye på hverandre kulturelt og samfunnsmessig, og det er berikende for alle parter å sette 16 somaliere fra Viborg sammen med 16 somaliere fra Oslo sammen i en uke på sommerleir på Boruplund.
Det er initiativtakeren til leiren, Abdi Isak, som også er formann for Viborg Internationale Klub, enig med de norske gjesters leder, Safia Abdi, om. I en uke har de 32 unge i alderen 17-25 år været sammen om det overordnede tema: integrasjon i det europeiske samfunnet.
Hver kveld har vært satt av til debatt og tema diskusjoner, mens man om dagen har dyrket det sosiale blant annet med kanotur på Hjarbæk Fjord, over sightseeing og shopping i Viborg til seiltur. Og det gode været har også budt på en kombinert piknik- og strandtur.

Europeisk kultur
– Det har været en fin måte å være sammen på. Selv om kun få av oss kjenner hverandre i på forhånd, har de unge det til felles at de skal lære å fungere som somaliere i en helt annen og annerledes europeisk kultur. Man kan også si at leiren her er et uttrykk for at unge fra Somalia helt frivillig vil lage et stykke integrasjonssamarbeid på egne betingelser, forklarer Safia Abdi til Viborg Folkeblad.
I ukens løp har de unge diskutert en del temaer, som blant mange somaliere ellers er tabu å snakke om. Blant annet diskuterte man den første kvelden stoffmisbruk og kriminalitet blant unge somaliere. Et tema som er viktig for arrangørene, Viborg Internationale Klub, som har som et av sine hovedformål å forebygge at unge somaliere kommer ut i kriminalitet.
– Det var spennende å sette unge fra en storby som Oslo til å utveksle erfaringer og diskutere med unge fra en mindre by som Viborg, men jeg er sikker på at begge parter kunne lære enormt mye av hverandre, sier Abdi Isak.

Kontroversielt emne
På leirens andre kveld snakket deltagerne om det kontroversielle emnet omskjæring av kvinner. Alle er imot – Vi er veldig glade for å konstatere at ikke én eneste av deltagerne gjorde seg til talsmann for omskjæring av kvinner.
– Tvert imot. Det tar jeg som et uttrykk for at de unge er godt på vei til å bli integrert og tenker på europeisk, selv om de fra deres hjemland har den muslimske tro med seg i bagasjen, sier Safia Abdi. Hun tilføyer at man som somalier naturligvis ikke skal forkaste alt fra sitt hjemlands kultur. For det er viktig å kjenne sine egne kulturelle røtter for å bli godt integrert i en ny kultur som slett ikke likner den man kommer fra.
– Det er rart å oppleve at de unge somaliere er bevisste om at de skal tilpasse seg normer og skikker i deres nye hjemland for å fungere ordentlig her. Og derfor har vi for eksempel også hatt et punkt på programmet hvor vi ut fra et opplegg diskuterte hvilke normer som gjelder på det danske arbeidsmarkedet – og hvordan vi tilpasser oss dem for å bli godt integrert, sier Abdi Isak, som til daglig arbeider som integrasjonsrådgiver i Holstebro kommune.

Ikke kjønnsoppdelt
Leirens avvikling er i seg selv et brudd med somaliske tradisjoner og uttrykk for en tilpasning til europeiske normer. For på Boruplund har gutter og jenter vært sammen hele uken. I det muslimske Somalia ville det være utenkelig – også selv om jenter og gutter har hatt kjønnsoppdelte rom på sommerleiren.
Til neste år er det planer om å gjenta sommerleiren med nye deltagere. Men til den tid er det de norske somaliers tur til å være verter. Kretsen skal da utvides med somaliske deltagere fra Sverige.
Oversatt fra Viborg Folkeblad.