Byrådet vil frata de mest sårbare barneflyktninger deres helhetlige barneverntiltak

Oslo har behov for kompetansesenter som bosetter, finner omsorgsløsninger og følger opp de enslige mindreårige flyktningene som skal bosettes etter anmodning fra UDI.

Byrådets budsjettforslag 2006 om å overføre ansvaret til bydelene for bosetting og oppfølgning av alle enslige barneflyktninger i Oslo vil – hvis det blir vedtatt – føre til tap av en unik ressurs i Oslo Kommune: et helhetlig ressurs- og kompetansesenter for metodeutvikling av barnevern i et minoritetsperspektiv. Et viktig perspektiv som er manglende i dagens barnevern.

Vi undrer oss stort over at arbeidsgruppen som byrådet nedsatte for å utarbeide retningslinjer for ansvarsfordeling mellom etaten og bydelene, ikke har levert noen rapport per i dag. Det er klart at det arbeidet bør fullføres. Det er dårlig politisk arbeid å nedlegge Flyktningekontoret i Barne- og familieetaten uten videre, uten noe klart alternativ. Dette vil bare skape større utfordringer i framtida.

Flyktningekontoret er et av landets fremste fagsentre for bosetting, omsorgsløsning og oppfølgning av enslige barneflyktninger. Senteret har aktivt rekruttert ressurspersoner med innvandrerbakgrunn med ulik formell kompetanse til å hjelpe barnevernkonsulenter i dette arbeidet. I løpet av 20 år har dette fagsenteret bosatt over 600 enslige mindreårige flyktninger i Oslo med 95 % suksesshistorier. I dag bosetter senteret ca. 25 enslige mindreårige flyktninger i Oslo og følger opp cirka 96 barn som er plassert i ulike barnevernfaglige tiltak.

Bruk av ressurssterke miljøarbeidere, bofellesskapsleder med innvandrerbakgrunn
og slektplassering har vist seg å være effektive barnvernfaglige metoder, og essensielle for den vellykkede integrasjon av en meget sårbar gruppe barn og ungdom. Denne utradisjonelle barnevernmetodikken er framtidens vei, som byrådet vil legge ned.

Det viktigste oppfølgningstiltak for disse unge er Senter for opplæring og ferdighetstrening (SOFT) med sine ansatte fra 7 nasjoner. SOFT er et etterskoletilbud for målgruppen med leksehjelp, data, norsk/matte, film/musikk, matlagingkurs og andre mestringsaktiviteter. Det er ett blant mange resultatorienterte integrasjonstiltak som har vist seg å være effektivt.

De 35 ansatte ved dette sentret fikk ikke den minste anledning til å komme med innsigelser. De ikke ble en gang informert om den planen om å nedlegge deres virksomhet. Derfor har de heller ikke kunnet si et ord om hva dette vil bety for de barna de tar seg av. Mangfoldet av erfaringer, kulturell ekspertise og språkkunnskaper de besitter til sammen, er en helt nødvendig ressurs for å takle barnevernets utfordringer i storbyen Oslo.

Allerede i dag er opplæring innenfor arbeidet med barn, ungdom og familier med innvandrerbakgrunn i Barne- og familieetaten svært mangelfull. Byrådets budsjettforslag vil svekke videre mulighetene for gode integreringstiltak og oppfølging.

Bystyret bør utsette byrådets budsjettforslag inntil det er utarbeidet klare løsninger for å ivareta enslige barneflyktninger som skal bosettes og de som er i systemet i Oslo kommune.