– Flere må velge Norge

Det sier avdelingsdirektør Skjoldvor Fjeldvær i UDI. På et møte for dem som jobber med flyktninger og innvandrere i Oslo, slo hun hull på myten om at alle innvandrere vil til Norge.

Verdens dårligste
– Norge har et av verdens minst inkluderende arbeidsmarkeder. På grunn av utestengingsmekanismene i arbeidslivet ønsker høyt utdannede pakistanere å dra et annet sted, sa Fjeldvær.
Hun tviler på om Norge klarer å hevde seg i kampen om fremtidige innvandrere når konkurransen om dem hardner til.
– Når Europa igjen åpner grensene, og Bergen og Namsos må konkurrere med Nice og Bordeaux om innvandrernes gunst, er det ikke sikkert at de to førstnevnte byene vinner, sier hun.

Gammel befolkning
Flere eldre og færre unge. Befolkningen i Norge eldes. Arbeidskraften synker dramatisk i årene som kommer. Uten flere hender i arbeid stanser Norge. Vi klamrer oss til håpet om at innvandring vil redde oss. Men kan vi satse på at innvandrerne kommer av seg selv?

Høyere pensjonsalder
– Norge må gjøre seg lekker overfor innvandrere, sånn at de ønsker å komme hit. For vi trenger dem. Hvis ikke blir myndighetene nødt til å heve pensjonsalderen, sier Skjoldvor Fjeldvær i UDI.
Hun tekker frem strenge visumregler som eksempel på noe som bør endres.
– Det må være mulig å få svigermor hit på besøk uten alt for mye styr.

Ikke førstevalg
Heller ikke i dag er Norge førstevalget blant dem som er på jakt etter et bedre liv for seg og sine, noe erfaringene fra fjorårets EU-utvidelse viser.
– Det har kommet noen polske byggearbeidere hit, men Norge har langt fra blitt oversvømt. Fra de andre landene har det omtrent ikke kommet noen. Norge er ikke førstevalget verken blant dem med høy eller lav utdanning. De forsøker andre land først, sier Skjoldvor Fjeldvær.

Flerkulturell by
Forsker Benedicte Brøgger snakket om Oslo som den flerkulturelle byen. For tiden holder hun på med et forskningsprosjekt som tar for seg etnisk mangfold og verdiskapning i hovedstaden. Hun mener Oslo har stort potensiale.
– Oslo har absolutt potensiale til å bli en flerkulturell by. Så langt har ingen uheldig geografisk, økonomisk eller gettofisering satt seg verken i byrommet eller det institusjonelle apparatet, sier hun.

UNDERSAK
Etterlyser politikere og næringsliv

Keleta Fasil fra barne- og familieetaten i Oslo kommune savner politikere og representanter fra ulike bedrifter på Kontaktforum.

Tekst og foto: Kjetil Hegna

– Temaene innvandring og Oslo som en flerkulturell by angår alle. Når slike tema blir tatt opp, burde absolutt politikere og representanter for næringslivet bli invitert og kjenne sin besøkelsestid på Kontaktforum, sier Keleta Fasil.

Møteplass
Som ansatt i barne- og familieetaten i Oslo er han stort sett fast deltager på Kontaktforum. Keleta Fasil synes møtene er interessante, men hadde helst sett at de ble utvidet fra kun å omfatte personer som jobber med flyktninger og innvandrere, til å bli en møteplass som også inkluderte politikere og næringslivet i Oslo.
– Dersom Benedicte Brøgger møter oss som jobber med flyktninger og innvandrere for seg selv, og bedriftene for seg selv, får vi ingen felles møteplass. Det er først når vi kan komme sammen og utveksle erfaringer i fellesskap, at vi kan finne frem til de gode løsningene.

Samfunnet taper
Keleta Fasil sier han vet om skoleelever som ikke får lærlingplass fordi bedrifter ikke vil ha lærlinger med deres etniske bakgrunn.
– Dersom samfunnet ekskluderer min ti år gamle sønn når han blir stor, er det ikke bare han som taper på det, men hele samfunnet. Han er født her, snakker flytende norsk og oppfyller alle kravene som stilles i det norske samfunnet – i motsetning til meg som kom hit fra Eritrea, sier Keleta Fasil.