- Prikk på rullebladet hva er det? - 25.08.2006
- Barnets rett til å bli hørt - 31.07.2006
- Hva er konfliktrådet? - 28.06.2006
Det å kjøpe bruktbil er slett ingen lett sak. Dette gjelder både ved privat salg og når det skjer gjennom en bilforhandler. Det er derfor grunn til å være nøye med hensyn til bilens faktiske og tekniske tilstand, samt de rettslige forholdene rundt bilsalget.
Jeg kan derfor anbefale at du som kjøper, i det minste, gjennomfører følgende
punkter:
1. Kontroll av heftelser
Når du har funnet drømmebilen, bør et av de første skrittene være å sjekke bilens heftelser i Brønnøysundregistrene. Dette gjør du enklest ved å gå inn på www.brreg.no og skrive inn bilens registreringsnummer. Dersom det er registret heftelser, må du ta dette opp med selger og sørge for at heftelsene blir slettet. Kontroller også bilens vognkort, slik at du er sikker på at selger er den rette eier av bilen. Dersom dere vil ha sikkerhet for handelen og bistand med oppgjøret kan det anbefales bruk av en advokat.
2. Besiktigelse av bilen
Uansett hvor fin og ny bilen ser ut er det viktig at det gjennomføres en grundig besiktigelse av bilen. Det er lurt at du sammen med selger går gjennom bilen og tar den med for prøvekjøring. Ta gjerne med deg en som er bilkyndig. Sjekk samtidig bilens servicehefte.
Dersom selger ikke kan fremvise NAF test eller andre tilsvarende tester kan det anbefales innhenting av en slik test. På denne måten kan du som kjøper bli oppmerksom på feil og mangler ved bilen, og kreve at selger retter disse. Har du først kjøpt bilen uten grundig besiktigelse skal det mye til for å vinne frem med krav om rettig, prisavslag eller heving.
En annen fordel med NAF test eller en tilstandsrapport er at du samtidig kan få opplyst markedsverdien av bilen. De veiledende listepriser er et godt sted å ta utgangspunkt i.
3. Finansiering
Dersom du trenger finansiering for kjøpet er det viktig at du før kontraktsinngåelsen har vært i kontakt med din bankforbindelse om hvor mye de kan innvilge deg. Du kan også ta kontakt med en låneformidler, f.eks. Finanseksperten på Grønland, som kan bistå deg med råd i forbindelse med søknadsprosessen.
4. Kjøpekontrakt
Inngå alltid en skriftlig kjøpekontrakt. Standardkontrakter kan du finne mange steder på nettet. Et eksempel på dette er hos forbrukerrådet, www.forbrukerradet.no. Skal du imidlertid ha en mer spesiell kontrakt, kan det anbefales at du får en advokat til å sette opp en kontrakt som dekker deres behov.
5. ”Solgt som den er”
Som oftest selges bruktbiler med såkalte ”solgt som den er” klausuler. Dette innbærer at kjøper ikke kan gjøre mangelkrav for forhold som kunne eller burde ha vært oppdaget ved undersøkelse av bilen. Det kan imidlertid være grunn til nevne at kjøper fortsatt kan holde selger ansvarlig for feil og mangler dersom:
bilen er i dårligere stand enn det kjøper hadde grunn til å forvente på bakgrunn av kjøpesummens størrelse og forholdene ellers.
det er forhold ved bilen som ikke er i samsvar med det som selger uttrykkelig har opplyst om.
selger har tilbakeholdt opplysninger som kjøper hadde grunn til å regne med å få, og som, dersom det hadde foreligget, ville ha virket inn på handelen.
God handel!