Rasisme må ikke bagatelliseres

Denne helgen ble preget av rasistisk motivert bråk i delstaten New South Wales i Australia. 5 000 lokale surfere og andre ungdommer samlet seg på Cronulla-stranda etter at to livreddere ble angrepet forrige søndag, og ungdom med bakgrunn fra Midt-Østen tok igjen mandag natt.

Det var sterkt berusede og sinte gjenger med unge hvite australiere som hevdet at de forsvarte sin strand etter at to livreddere ble angrepet i forrige uke. De mener at gjerningsmennene var av libanesisk bakgrunn. TV-bilder viste berusede hvite australiere som banket opp innvandrere, gikk til angrep på en sykebil, rev hodesjalet av en muslimsk kvinne og sjikanerte henne, og kastet ølflasker mot politiet. Og australske medier bretter ut bilder fra demonstrasjonen under titler som ”Vår skam”.

Historien har lært oss at enkelthandlinger som resulterer i opptøyer ofte har dypere årsaker. Omkring en fjerdedel av de 20 millioner innbyggerne i Australia er født utenlands, men spenninger mellom hvite australiere og ungdommer med bakgrunn fra Midtøsten har økt de siste årene. En av grunnene er uten tvil 11. september og feilkobling av islam til terrorisme. Men det er mer. Det finnes dokumentasjon på hvordan australierne behandlet, og fremdeles behandler de innfødte aboriginere fra den dag britene erobret landet til i dag. Australia ønsker å flagge som et multikulturelt samfunn, men fordommene mot svarte mennesker generelt og aboriginere spesielt er fortsatt der. Politiske beslutninger som ikke tar hensyn til aboriginernes egenart og kultur er noe som ikke er nytt i Australia. I enkelte småbyer blir aboriginere sett på som mindreverdige og dårligere mennesker.

Australias statsminister John Howard ville ikke gå så langt som til å kalle angriperne rasister. Dette til tross for at det ble dokumentert rasistiske slagord som: “Drep libaneserne! Dra hjem, libaneser-avskum!” Måten statsministeren avfeier rasismen på har paralleller til somalier-saken i Verdal i Sør-Trøndelag. En 15-år gammel somalisk gutt ble forsøkt druknet av medelevene. Ordføreren sa i et intervju til NRK at “vi har ikke en rasismesituasjon i Verdal i dag.” Og politiet var raskt med å stemple handlingen som “guttestreker” før saken var ferdig etterforsket. En slik forutinntatt holdning viser også tegn på bagatellisering av rasisme, og dette er svært alvorlig.