Midt i Kairos travle by og under en av de mange broene i storbyen, ligger et av byens berømte kultursenter. The culture wheel huser kunstutstilling og fremvisning av alle slag og inneholder alt fra barnebibliotek til opplæringssenter for diverse kunstneriske grener. Den syvende desember kunne kultursentret by på en utradisjonell julekonsert.
Høstet stor applaus
The Source frmførte i samarbeid med Salama internasjonale og norske julesanger sunget til en herlig blanding av vestlig og arabisk musikk. Gruppen ble møtt med stormende jubel av et sammensatt egyptisk publikum. Alt fra eldre kvinner i slør til unge tenåringer var møtt opp. – Jeg setter pris på Fathy Salamas konserter. – Jeg kom fordi jeg visste at han sikkert samarbeider med en verdig gruppe, og visste at dette ville bli spennende greier, forteller Iman (19). Hun kommer ofte til The culture wheel, fordi senteret holder gode konserter med billetter for en rimelige penge. Hun og hennes kameratflokk snakker i munnen på hverandre. – Slik blandingsmusikk er helt herlig, forteller Ahmed (21). Begge understreker at slik musikk bygger broer. – Og Gudene skal vite at det er nettopp det verden trenger for tiden, sier begge de to unge menneskene før de forsvinner ut i Kairos travle gater.
På rett vei igjen
The Source ble til i 1993. Kvartettens medlemmer var den gang Øyvind Brække på trombone, Trygve Seim på saxofon, Ingebrigt Håker Flaten på bass og Per Oddvar Johansen på trommer. Disse fire hadde nemlig noe til felles: De elsket musikk og hadde alle studert jazz på jazzlinja ved Trøndelag Musikkkonservatorium. Lærestedet var Norges eneste for jazzmusikk. Siden den gang har det vært litt turbulent. Først og fremst da Flaten to år senere bestemte seg for å trekke seg ut av gruppen og slutte seg til orkesteret Element. Siden den gangen har gruppen prøvd seg på flere bassister. Idag er Mats Eilertsen gruppens bassist.
Tradisjon for
å være speselle
Interessen for å lage utradisjonelle julekonserter og interessen for arabisk musikk startet da Trygve Seim hørte Sheikh Ahmed, en kjent sufi-synger. – Vi har holdt slike julekonserter der vi har blandet diverse musikkgenre i noen år, forteller Trygve Seim.Gruppen har siden den gang hatt tradisjon for å være utradisjonelle. Det var også Seim som kom i kontakt med den egyptiske musikeren Fathi Salama, da han opptrådte som gjestemusiker på en av Salamas konserter. Ideen om en felles julekonset i år kom etter dette møtet. – Vi har fått enorm god respons her nede, og vi gleder oss til å ha en større konsert med ’Sharkiat Salama’ i Oslo, forteller Per Oddvar Johansen og Øyvind Brække i munnen på hverandre. Gruppen liker ikke å genreplassere seg, selv om alle har røtter i jazzmusikken. De liker å gå upløyde veier, og samarbeider gjerne med musikere verden over. Musikkgenre som rap, rai, opera eller orientalsk musikk er velkomne krydder i The sources sammensatte musikk.
The Source i full skala
Årets utradisjonelle julekonsert holdes i stor skala. Den fjortende og femtende desember har gruppen fått med dirigent og klaversolist Christian Eggen foran Kongelige Norske Marines Musikkorps, Youssou N’Dours egyptiske Cairo Orchestra under ledelse av Fathi Salama og en herlig blanding av gjesteartister til Cosmopolit. Cheb Hocine, mezzospranene Anne-Lise Berntsen og Tora Augestand, visesangeren Lars Klevstrand er noen av de navnene som dukker opp i den sammenhengen. – For første gang holder vi vår julekonsert på Cosmopolit, så i år blir det stort, forteller Brække. Både han og Johansen tror dette blir en stor suksess. – Vi håper og tror at konserten vil trekke etnisk norske, men også minoritetsnordmenn med arabisk bakgrunn tror vi vil ha stor glede av konserten, sier Johansen og understreker at Fathy Salama nok vil være et trekkplaster for den siste målgruppen.
Fathy Salama
gleder seg
Salama beskrives av mange som et musikalsk geni. Han vokste opp i Kairo, og som guttunge hørte han til klassisk arabiske sangere som Oum Koulthoum, Abdelwahab og Faris El Atrash. Da han var seks år gammel lærte han å spille piano, og som trettenåring spilte han på klubber i storbyen. Men det skulle ikke bli med det. Gutten fra Nilens land kom seg snart til Europa og New York. Der skulle han ganske snart falle for jazzens varme toner, og lærte mye jazzmusikk av Sun Ra, Barry Harris, Hal Gelber og Ossman Kareem.
Salama hadde mange hits på 80-tallet, men det var etter at han utviklet sin egen musikk-blanding som ha kaller ’Sharkiat’ at hans drøm skulle bli til virkelighet: Blande musikk og viske ut grenser og båser. – Det er slik at musikken ikke har noen grenser, forteller han. Det er derfor han gleder seg over å jobbe med The Source. – Jeg likte ideen om en julekonsert, for dette med å blande sammen musikk, spesielt moderne vestlig med klassisk musikk fra Orienten, er noe jeg har viet og vil vie livet mitt til, forteller han.
– Selvsagt gleder jeg meg til konserten i Oslo. Jeg har besøkt både Danmark og Sverige. Nå gleder jeg meg til å opptre foran et norsk publikum, avslutter Salama.