For seksten år siden skapte organisasjonen GLOW (Gays and Lesbians of the Witwatersrand) med legendariske Simon Nkoli i spissen historie ved å gjennomføre apartheidstatens første homo-marsj. Begivenheten ble kjent under navnet “papirpose-marsjen” siden flere av deltagerne gikk med en brun papirpose på hodet. De ønsket ikke å stå frem, men de måtte: Det begynte nemlig å regne og papiret gikk i oppløsning og marsjen ble en virkelig frigjørende opplevelse for mange. Og det er fremdeles mange som husker den med en viss eufori.
Homo-marsjene i Johannesburg er den største markeringen for homofile, lesbiske, biseksuelle og transkjønnedes rettigheter på det afrikanske kontinentet. Dermed er den både en inspirasjonskilde for andre og lignende marsjer, men også en synliggjøring av det politiske potensialet som homofile og lesbiske faktisk representerer i Afrika.
I år var marsjen flyttet fra forstedene og tilbake til sentrum av byen. Det var gjort helt bevisst om vi skal tro en av organisatorene for Gay Pride i Johannesburg, Paul Tilly. – På den måten får vi knyttet vår politiske kamp til historiske steder og symboler som Det gamle fortet hvor flere av de store forkjemperne for demokrati og frihet satt innesperret, og vi knytter det hele opp mot Konstitusjonsdomstolen som blant annet har som oppgave å vurdere om homofiles rett til ekteskap er i overensstemmelse med grunnloven eller ikke, sier Tilly. – På den måten blir vår kamp en forlengelse av kampen mot apartheid.
Frigjøringsdagen ble støttet økonomisk av bareierne i det såkalte Gay Heartland i bydelen Bramfontein i Johannesburg. Dette satte arrangørene i stand til å arrangere en gatefest med gratis adgang for alle. Dette er viktig i et land hvor de fleste fattige er svarte og de fleste hvite rike. I år fikk derfor festen et mye mer integrert preg enn tidligere år hvor hvite, rike homser og lesber har fått lov til å dominere grunnen alene. De svarte afrikanerne har ikke hatt råd til å delta.
Marsjen var dessuten støttet av turistmyndighetene i byen og Johannesburg politi.
Stolthet ikke fordommer
Latest posts by Alfredo Biamont (see all)