Like muligheter for alle

Stor stemning hos de fremmøtte på Cosmopolite i det afrikanske trommerytmer setter i gang et åpningsarrangement sterkt preget av å være en feiring av det flerkulturelle, med hele mangfolds-Norge invitert. Queendom, kjent for sitt hysterisk morsomme og satiriske verk “Integrert som faen” fra i høst, samt stand-up komikeren Zahid Ali krydret festen. I tillegg så vi eksperimentell dans hvor amerikansk stepping møtte tradisjonell indisk dans.
– Et godt eksempel på hva som kan skje når to ulike kulturer møter hverandre, sa konferansier Liv Kolstad Zehouo.
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen innviet det nye direktoratet med sin tale hvor han la vekt på arbeid og dialog som viktige elementer i integreringsarbeidet, og hvor han blant annet skisserte sine forventninger til det nye direktoratet.
– Jeg forventer at det nye organet arbeidsretter integreringsarbeidet, slik at bosetting, introduksjonsprogram, norskopplæring, tolking og mangfoldsarbeid bidrar til at flere får jobb og færre blir ledige. IMDi bør konkret bidra til handlingsplanen for integrering gjennom samarbeid med alle berørte parter, og utarbeider konkrete forslag til tiltak.
Hansen oppfordret det nye organet til å etablere dialog med innvandrerorganisasjoner og innvandrermiljøene, samt å bidra til å mobilisere innad i minoritetsmiljøenes egne ressurser hva integreringsarbeidet vil angå. I talen sin poengterte han sterkt viktigheten av arbeid som verktøy for deltagelse i samfunnet.
– Regjeringens mål er arbeid til alle. Det betyr arbeid til alle, også til innvandrere og etterkommere og til kvinner og menn. Arbeid er nøkkelen til inkludering som samtidig gir inntekt, respekt og innflytelse over eget liv. Å jobbe ute i det norske samfunnet skaper møteplasser og kontakt for 15 000 arbeidsledige innvandrere, og vårt mål er å gi også disse tilbud om arbeid, utdanning eller kvalifisering.
Han var likevel også snar om å påpeke at med rettigheter følger også plikter:
– Som nyankommet skal din første jobb i Norge være å lære norsk og skaffe deg de kvalifikasjoner som norsk arbeidsliv vil kreve.
IMDi-direktør Osmund Kaldheim la vekt på blant annet planer for IMDis profil og virksomhet i presentasjonen av det nye organet. Handlingsplanen Fokus 2006 har to målsetninger. En på faglig nivå, som går ut på å bidra til økt sysselsetting og redusert arbeidsledighet blant norske minoriteter og innvandrere. I tillegg har man en organisatorisk målsetning om å etablere IMDi som eget direktorat, samt videreføre nettverkbyggingen.
– Fokus 2006 er i en etableringsfase og snart kommer vi i gang med en handlingsplan som i første skal få gjort noe med omgang sosial ekskludering. Vi ser utfordringen med folk som ikke har norskklingende navn og hvordan de sliter med å komme inn eller komme seg videre i arbeidsmarkedet, og lover handling på akkurat dette området.
Holdningsarbeidet må gå utover fine fraser. Her må hele arbeidsplasser tas med i prosessen, og det er ganske viktig å skape riktige holdninger både blant ledere og ansatte.
Kaldheim forteller også at IMDi utelukkende vil ha et fokus på integrering og mangfold, som i sin tid var to av UDIs gamle virkeområder.
– Regulering og migrasjon vil fortsatt være UDIs ansvar, men vi kommer til å ha et fortløpende samarbeid, spesielt i saker som gjelder mottak og bosetning.
Han har forholdsvis høye forventninger til egen og IMDis rolle.
– Min visjon er at vi skal få til et samarbeid med etater, instanser og organisasjoner slik at vi får flere av minoritetsbakgrunn som jobbkollegaer og i våre nabolag. Vi ønsker å fremstå som en partner som muliggjør en bedre integrering. Jeg håper og at vi kan lære av gamle feil i integreringen og rette på ting. Noe av det som vi har vært spesielt svake på er ventetid. Folk har sittet for lenge på sidelinjen og det har tatt for lang tid med å få i gang norskopplæring og øvrige kvalifiseringstiltak. Vi bør ha som viktig målsetning å få ned ventetiden.