Fakhra Salimi

Ansikt i fokus
Latest posts by Ansikt i fokus (see all)

Journalist, forfatter og redaktør Fakhra Salimi har aldri vært redd for å si sin mening. Mandag
19. desember fikk Salimi Ossietzky prisen, Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten, på Menneskerettighetshuset i Tordenskjoldsgate.

– Du har valgt å utfordre majoritetens relative blindhet og selvgodhet, du har utfordret undertrykkende praksiser både hos majoriteten og minoritetene. Men dessuten har du gjennom din praksis utfordret misjonsiveren fra dem som dømmer hele minoritetskulturer nord fra og ned ledsaget av en avleggs forskjellsfilosofi, sa forfatter Elisabeth Eide til prisvinneren under prisutdelingen.

Fakhra Salimi er leder for MIRA-senteret, et senter som arbeider både med å bistå individer og med å utfordre strukturer. De gir ut MIRA magasinet, og har gitt ut hefter om likestilling i arbeidslivet, tvangsekteskap, omskjæring, og en rekke andre publikasjoner. Senteret har produsert en film som oppmuntrer unge kvinner til å ta ordet. De arrangerer selvforsvarskurs.

– Vi kjemper for norske muslimske kvinners rett til å gå med hijab, samtidig som vi kjemper for kvinners rett til å gå uten hodeplagg i land der dette er påbudt, sa Fakhra Salimi. Hun var med på å starte Foreign Women’s Group, et nettverk av kvinner fra Asia, Afrika og Nord Amerika, da hun kom til Norge i slutten av syttiårene. I begynnelsen jobbet hun som radio-journalist og laget program på urdu for Radio Immigranten og NRK.

Hun har vært redaktør for to antologier. Ord i Bevegelse, som hun ga ut sammen med Nita Kapoor, var en antologi skrevet av minoritetskvinner som kom ut i 1995. Odins Kvinner Setter Farge på Norden er både bok og videoserie.

I følge journalist og forfatter Elisabeth Eide har man vært opptatt av retten til å snakke, men man bør kanskje tenke mer på hvem som har rett til å bli hørt. Det er ulike poler i debatten om det flerkulturelle samfunnet i dag. Å stå mellom polene er både vanskelig, risikabelt og slitsomt.

– I et mediesamfunn med sans for det ekstreme, for konflikt og polarisering, risikerte en å bli neglisjert om en sto på to bein, dvs. å kontinuerlig kritisere rasisme og diskriminerende praksis fra storsamfunnets side, samtidig som en konfronterer undertrykkende praksiser i minoritetsmiljøer. Dette har gjennom mange, mange år vært praksisen til årets prisvinner, sa Eide.

– Å bli marginalisert betyr å oppleve at dine erfaringer blir sett på som uviktige og perifere. Dette har Fakhra Salimi både observert og erfart. Det er lett å resignere, la de vante stemmene tale, de konvensjonelle synene forbli uten utfordringer. De virker så seiglivete. Når vi i dag kan finne avisoppslag om æresdrap blant urnorske innbyggere, er det et tegn på at vi begynner å forstå hvor universelle de er, mange av problemene vi strir med. Da ser vi forhåpentlig også hvor lett, men ensidig det er å fokusere ensidig på etnisitet og de såkalte andres kulturer, slik at både kjønn og klasse sniker seg ut bakdøren.