Provoserende ansikt?

Det startet da danske Jyllandsposten inviterte tegnere til å tegne den muslimske profeten, Muhammed. Karikaturtegnere tok pennen fatt, og resultatet ble så publisert. Det fikk mildt sagt ingen varm mottakelse i det muslimske miljøet.
Flere av tegnerne har i ettertid mottatt drapstrusler, samt at muslimske miljøer i andre land har satt fyr på det danske flagget. Nå er det imidlertid norske Magazinet som har skapt debatt ved å trykke tegningene av Muhammed. Redaktør Vebjørn Selbekk har fått mye ris for å angivelig ha støtet muslimer.
Johannes Fjose Berg vurderer å anmelde Magazinet. – Når Selbekk påberoper seg ytringsfrihet er det i beste fall en misforståelse av hva jeg anser ytringsfrihet for å være, sier Fjose Berg.
Han påpeker at ytringsfrihet er til for å beskytte borgernes rett til å ytre sin mening, men mener at Selbekk ikke mener noen ting. – Dette er bare å gå aktivt inn for å såre noen og tråkke på andre mennesker, mener Fjose Berg.
– Jeg er ikke en forsvarer av islam, men synes at de kødder med ytringsfriheten, sier han videre og viser til norsk lov hvor hatsk ytring på bakgrunn av religion er forbudt.

Kjemper for
ytringsfrihet
Vebjørn Selbekk, redaktør i Magazinet, sier at han forstår at det både er argumenter for og imot publiseringen av tegningene.
– Dette har vi ikke gjort for å provosere eller støte muslimer, men for å sette fokus på det vi mener er en innskrenking av ytringsfriheten, sier Selbekk.
Han viser til drapstruslene som har kommet mot de som har brukt ytringsfriheten for å kritisere islam. – Ytringsfrihet kan være støtende, men er en viktig demokratisk rettighet, sier Selbekk. Han påpeker videre at det var debatten han var ute etter ved å trykke tegningene, ikke å provosere eller støte muslimer.
Selbekk mener en karikaturtegner bruker sin ytringsfrihet ved å si det samme gjennom tegning som journalister kan uttrykke gjennom ord, og mener det ikke burde være en forskjell på det.
Magazinets redaktør sier at han selv har lest Koranen, og ikke kunne se noe klart bildeforbud. – Møte mellom islam og den vestlige verden er et problem. – Jo mer innflytelse islam får i et samfunn, jo mer innskrenkes ytringsfriheten, sier Selbekk.
Selbekk er glad for den retningen debatten har tatt, og har fått støtte fra norsk presseforbund.

– Planlagt provosering
Mahmood Ahmad i Muslimsk Studentsamfunn mener tegningene av Muhammed er planlagt provokasjon.
– Det er klinkende klart at avbildning av profeter og Gud er helt forbudt i islam, men allikevel gjorde Magazinet dette. Spørsmålet man bør stille seg er hva som var hensikten med dette og om det var nødvendig. Det vises at det var ikke tilfeldig, men planlagt provosering, trakassering og midler til å skape uro i det norske samfunnet. Det hele forsvares bak ytringsfrihet, sier Ahmad.
Han ser ytringsfrihet som et middel til ytre noe med respekt og forståelse som vil føre til noe godt for samfunnet.
– Ytringer som skaper hat, splittelse, avstand og fordommer er farlige for et fredelig samfunn som Norge. Derfor ser MSS handlinger som avbildning av profeten Muhammad som sårende og fornærmende, som kan aldri aksepteres, mener Ahmad i Muslimsk Studentsamfunn.
Der Selbekk ser ytringsfrihet som en demokratisk rettighet, setter Ahmad klare begrensninger for hva en kan ytre.
– Men vi må huske at vi aldri skal ta i bruk vold og trusler, men penn og papir for å hindre misforståelser. Respekt og forståelse kan brukes som et redskap for brobygging mellom kulturer og religioner. Det fremtidige samfunnet bør bygges på det mennesker har til felles, ikke hat og ulikheter.