- Når ulike kulturer møtes - 05.10.2006
- Når vann koster penger - 02.06.2006
- Dårlig tannhelse blant barn med ikke-vestlig bakgrunn - 19.04.2006
Mens myndighetene makter å få bukt med voldskriminalitet og simpelt tyveri, øker volden mot kvinner. Dette er en av grunnene til at aids sprer seg i det sørlige Afrika. Gugu Dlaminis historie forteller om overgrep og smitte og om afrikanske kvinners styrke og ressurser.
I sørafrikanske townships har vi hørt kvinner fortelle at de pleier å sette inn femidom – det kvinnelige kondomet – når de skal på jobb eller ut om kvelden. “Da blir vi i hvert fall ikke hiv-smittet om vi blir voldtatt,” sier de.
26-årige Gugu Dlamini ble voldtatt som 13-åring. Hun ble gravid og hiv-smittet som følge av opplevelsen. Familien avviste henne. Det betyr ikke at hun har gitt opp. Tvert i mot, hun har vært med på å starte flere organisasjoner for hiv-positive i Sør Afrika, blant annet Treatment Action Campaign som krever bedre behandling og medisinering av hiv-positive. Hun jobber også aktivt i Sør Afrikas Kommunistiske Parti og i den faglige landsorganisasjonen COSATU for å bevisstgjøre partifeller og arbeidstakere om hiv-positives rettigheter.
Livmorkreft
Ikke engang da hun fikk diagnosen livmorkreft og måtte operere vekk hele livmoren, gav Gugu opp. – Datteren min er hiv-negativ, jeg er frisk av kreften og får antiretroviraler som gir meg god helse og holder hiv-viruset i sjakk. Hvorfor skal jeg klage? Det hjelper allikevel ikke. Jeg lærte av foreldrene mine at “manna fra himmelen” aldri forekommer i det virkelige liv. Man må tvert i mot jobbe hardt for å oppnå noe. Det er blitt min leveregel nummer én.
Startet sin egen
hjelpeorganisasjon
I tillegg til å jobbe innenfor TAC, kommunistpartiet og COSATU, startet Gugu sin egen støttegruppe i 2002 – Igugulethu Care Support Group. De arbeider til fordel for hiv-positive og barn som har mistet sine foreldre til aids i Townshippet Tembisa, der Gugu bor. Gruppen har tatt navn etter henne fordi hun er den ledende personen og den som holder gruppen sammen. Tembisa ligger øst for Johannesburg og er hjemstedet til en halv million mennesker.
Hovedkvarteret til Igugulethu Care Support Group er et fattigslig hus i nr. 43 Benin Street i Tembisa hvor 30 kvinner kommer sammen for å organisere hjelp til 90 barn som har mistet foreldrene sine til aids. De driver også med opplysningsarbeid i skolene. Av egen erfaring vet de at disse barna ofte misbrukes seksuelt, og støttegruppen forsøker å gjøre det klart for dem at også barn har rett til å sette seg opp mot voksne og anmelde dem som utnytter unger. Det kan være en utfordring i en kultur som krever at barn respekterer og adlyder voksne.
– Åtte av våre 90 foreldreløse barn har blitt misbrukt av voksne etter at de mistet foreldrene, forteller Gugu Dlamini. – Dette er et omfattende og stort problem her i landet og vi forsøker å bevisstgjøre barn om deres rettigheter og hvordan de skal beskytte seg.
Sikker sex
De snakker om helt grunnleggende ting. Sikker sex og hvordan gutter og jenter skal beskytte seg mot hiv. – Vi holder også kurs for voksne, sier Gugu. Resultatet er at folk ofte oppsøker henne privat for å snakke om sin frykt for at de kan være smittet, sin redsel for stigmaet som følger med hiv og aids og sin redsel for å dø.
– Vi anbefaler dem å gå til rådgivning og vi deler våre erfaringer med dem, hvordan vi lever med sykdommen og med smitten i kroppen. Det er viktig at folk kjenner sin status slik at de kan få medisinering og kanskje endre livsstil. Ikke minst må de endre seksualvaner slik at de ikke smitter andre. Likevel hender det at folk, også helt unge, begår selvmord.
Spisevaner er også viktig. Derfor har gruppen startet en rekke grønnsakshaver hvor ungene lærer å dyrke jorda og å dyrke frem sunne matvarer som styrker immunforsvaret.
– Enkelte hiv-positive blir også svært deprimerte og uansvarlige og sier til seg selv: “Jeg skal i hvert fall ikke dø alene!” Dermed forsøker de å smitte så mange som mulig. Slikt må vi jobbe aktivt for å unngå og her er rådgivning og oppfølging viktig. Folk må ta ansvar for ikke å spre smitten videre.
Å leve er en seier
Det å overleve er en seier, men er likevel ikke nok, mener Gugu. – Ungene trenger kunnskap om hvordan de skal klare seg i livet, at de må stå opp om morgenen, jobbe jevnt og trutt, satse, tørre å stole på seg selv, holde avtaler, være til å stole på om de skal komme noen vei. De må rett og slett ha livskunnskap nok slik at de kan integreres i samfunnet.
Da må det både kjærlighet og kultur til. – Ungene trenger kunnskap om sin egen kultur og historie, fortsetter hun, og tar oss med til en garasje hvor en gjeng lærer afrikansk dans. Et menneske som kjenner til og er stolt av sin kultur tar vare på seg selv og beskytter seg selv mot hiv og aids, tror Gugu Dlamini. Å bygge opp kulturell selvtillit blant beboerne i townshippene er en samfunnsoppgave, mener hun, ikke minst fordi apartheidregimet systematisk fremstilte afrikansk kultur som barbarisk og verdiløs.
– Her har vi alle en stor jobb å gjøre, slår hun fast.
– Senteret vårt, og andre som det, skal være et hjem, ikke et fengsel for disse foreldreløse ungene. Vi krever at ANC endrer sin politikk i forhold til både hiv/aids og disse barna. Hvis ikke ser fremtiden svart ut, både for ungene og landet, sier Gugu enkelt.
Den sørafrikanske regjeringen har vedtatt å distribuere antiretroviraler til de som trenger det, men prosessen treneres fra høyeste hold. Helseministeren Tshabalala-Msimang satser heller på å anbefale folk å spise sunt for å styrke immunforsvaret sitt på den måten.
Penger er et stort problem. Støttegruppen Igugulethu Care Support Group tjener litt penger på tradisjonelt håndverk og perlebroderier, men her er konkurransen beinhard. Gugu ønsker seg en samarbeidspartner i et annet land som kan bestille perlebroderier og selge dem videre slik at de kunne tjene mer penger. Hun ønsker seg også sponsorer som kan hjelpe dem med penger og opplysnings-materiell.
FAKTA
Ifølge CIA, the World Fact Book er 21,5 prosent av befolkningen hiv-smittet i Sør Afrika.
5,3 millioner mennesker lever med smitten.
370 000 mennesker har dødd av aids (til og med 2003).
Gjennomsnittlig levealder er så vidt over 43 år.
147 kvinner voldtas hver dag.
Hver sjette kvinne har opplevd andre typer vold og overgrep.