- Verden rundt - 02.11.2006
- Verden rundt - 05.10.2006
Kulturverksted
Frankrike skal starte en serie kulturverksteder fra september for å fremme forståelse mellom Vesten og den islamske verden. Verkstedene, som er ideen til fransk president Jacques Chirac, skal holde sitt første møte i Paris fra september 13-15. I følge ambassadør Jacques Huntzinger er målet å “motarbeide faren for utvikling av misforståelser, fordommer og frykt blant mennesker og samfunn”. Den andre samlingen finner sted i den spanske byen Sevilla fra februar 7-9, 2007 og den tredje i den egyptiske havnen Alexandria i juni 2007.
Deltakere i denne dialogen mellom folk og kulturer vil komme fra frivillige organisasjoner, mens de håper å få statlig støtte fra landene deltakerne kommer fra. Dette må være en plattform for historikere, pedagoger og forskere fra begge sider til å snakke sammen. Ved hjelp av media, satellitt kanaler og internett vil de kunne kjempe mot stereotyp bilder, heter de i et dokument som arrangørene har gitt ut.
Få minoriteter i media
En rapport utgitt av Centre for Racial Equality(CRE) i forrige uke sier at kun 5% som jobber i forlag og trykkerier i Storbritannia er fra etniske minoriteter og tallet på de som jobber som journalister er enda lavere. I sin kommenter til rapporten sier Trevor Phillips, leder av CRE, at ledelsen i avisene er ikke stappfull av rasister men mediene er gammeldags når det gjelder karriereutvikling. Folk er ofte rekruttert gjennom innformelle nettverk og dette hjelper ikke de som først og fremst ikke er på redaktørenes radarbilde. Lederen påpeker at 38 % av den arbeidende del av befolkningen i London tilhører etniske minoriteter. Og statistikken kommer overrasker også fordi de fleste av Storbritannias journalister jobber i London.
I rapporten kommer det fram at de fleste asiater og fargede minoriteter kunne finnes i rengjøringsjobber og de fleste av disse hadde opplevd rasistiske kommentarer som ”Ring fru Tikka Masala”. Redaktører som deltok i undersøkelsen klaget over at det var for få søkere fra etniske minoriteter til jobber. Men en undersøkelse har vist at 28 % av folk med minoritetsbakgrunn hadde vurdert en karriere som journalist i motsetning til 15 % av resten av den generelle befolkningen. 27 % av de som svarte sa at avisene domineres av hvite mens 21% føler at rasisme er et problem i dette yrket.
Transseksuell seier
EUs høyeste domstol har fastsatt at en britisk lov som definerer pensjonsrettigheter basert på kjønn ved fødsel krenker fundamentale menneskerettigheter. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Luxembourg bestemte den 27. april at en trasseksuell kvinne hadde rett til å få pensjon. Britene hevdet at medlemsstatene hadde rett til å fastsette sine egne pensjonslover. Sarah Margaret Richards(60), som var mann fram til 2001, ble fortalt at hun måtte vente til hun ble 65 år for å kunne heve alderspensjon. Det er da britiske menn blir pensjonister. Kvinner derimot kan få pensjon når de fyller 60. Og ifølge britisk lov på den tiden(2002) var det kjønnet som sto på fødselsattesten som bestemte pensjonsrettighetene. En fødselsattest kunne kun forandres hvis det var faktiske feil, men ikke hvis man forandret kjønn. I fjor kom en ny lov som tillater attester som anerkjenner transseksuelle, men den hadde ikke tilbakevirkende kraft. Det er derfor Sarah Richards anket saken i en britisk domstol. I vurderingen sa den europeiske menneskrettighetsdomstolen at retten til ikke å bli diskriminert mot på grunn av kjønn er en fundamental menneskerettighet og alle EU medlemsstater har skrevet under på det.