- Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009
- Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009
- Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009
Norge er et av de landene som har fått merke minst til de tiltagende klimaendringene. Men mange nordmenn har bakgrunn i land som allerede har opplevd klimaendringene på en mye mer direkte måte. For eksempel Pakistan, Sri Lanka, Somalia, Irak, Bangladesh, Bulgaria, India, Kenya og Nigeria. Det er i det hele tatt svært få land som har vært såpass uberørt som Norge, og det gjelder også innenfor Europa.
Vi med flerkulturell bakgrunn har kanskje en bedre forståelse for at ingen land, heller ikke Norge kan leve helt innenfor sin egen boble. Dr. Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel, besøkte nylig Norge og understreket hvor viktig det er at vi tilpasser oss de klimaendringene som kommer uansett – for selv om vi greier å begrense utviklingen, vil det vi allerede har sluppet i atmosfæren av klimagasser påvirke kloden i flere tiår framover. Å lese om klimaendringene er ikke det mest lystelige, men som det sies “En due som lukker øynene når hauken kommer, blir uansett haukemat”. Shoaib Sultan minner om at vi har nettopp har fått oppleve at det nytter med forpliktende, internasjonale avtaler: Ozonlaget har aldri vært tykkere siden jeg ble født, og det sure nedbøret er litt blidere. Men ingenting av dette hadde skjedd om ikke folk hadde engasjert seg og krevd handling av politikerne. Det er den enkeltes ansvar å sørge for at politikerne også blir valgt eller forkastet, for hva de gjør eller ikke gjør i forhold til vår framtid! Akkurat nå, i disse dager, betyr allerede klimaendringene særdeles dårlige nyheter for Afrika – mer enn for noe annet kontinent.
Det kommer bare begredelige nyheter fra Afrika, vil flere lesere sukke. Mange er i mot at det trykkes bare katastrofale nyheter om Afrika, mens kontinentets rikdom og kreativitet ignoreres, og mange mennesker daglige, vanlige liv likeså. Det stemmer utvilsomt, men likevel: Den flerårige tørken som rammer store deler av Afrika nå, knyttes til klimaendringene. Det er andre grunner til at den skaper så mye nød – men uansett hvor mye man snur og spekulerer på saken, kan man ganske enkelt ikke dyrke mat uten vann. Millioner er nå i akutt nød. Samtidig er afrikanere de som slipper aller minst drivhusgasser – deres bidrag til klimaendringene er helt minimal. “Økogjelda” som de industraliserte landene påtar seg i forhold til landene i Sør, blir altså særdeles tung i forhold til Afrika. Det er muligens en vanskelig tanke for mange å svelge i Norge, at vårt forbruk fører til at vi her i Norge skylder Afrika mer og mer for hver dag som går. Denne økogjelda er mye mer enn det vi “gir” i uhjelp den andre veien.
Som en flerkulturell avis kommer vi til å følge opp dette temaet i kommende numre.