Norsktamilene protesterte mot lankeisk terror

Leder i utenrikskomiteen, Olav Akselsen (Ap), ble overrakt en skriftlig appell til den norske regjeringen om forholdene for tamilene på Sri Lanka etter fire år med en våpenhvileavtale som ikke fungerer.

Bra oppmøte
Demonstrasjonen startet utenfor Utenriksdepartementet, og en av demonstrantene, Nirmalan Selvarajah, er svært fornøyd med oppmøtet.
– Det er mange tamiler som har engasjert seg på en skole- og arbeidsdag. Det må være over 1 000 mennesker her.
Han forteller at det er en psykisk belastning å få vite nesten hver dag – som han gjør – at en person fra hjembygda er blitt drept.
Anmaritha Konesh er skoleelev. Også hun er fornøyd med oppmøtet. Hun har hatt muntlig eksamen, og fikk lov å komme inn tidligere enn hun egentlig skulle slik at hun kunne være med på demonstrasjonen.
– Mange sivile er blitt drept de siste dagene. Volden mot sivilbefolkningen er trappet opp, og våpenhvileavtalen fra 2002 er ikke implementert. Heller ikke det man ble enige om under samtalene i Geneve i februar i år, sier Yogarajah Balasingham fra Norsk Tamilsk Forum som arrangerte demonstrasjonen.
Ifølge våpenhvileavtalen skal de lankeiske soldatene trekkes tilbake fra tamilenes sivile hjem, skoler og templer, forklarer Balasingham. Men det har ikke skjedd.
Den lankeiske staten vil ikke implementere våpenhvileavtalen, og det gjelder uansett hvilket parti som sitter i regjering. De forsøker å trekke ut tida og er ikke interessert i en føderal løsning.
At EU nå har satt Tamiltigrene (LTTE) på sin terrorliste bare rister han på hodet av, og sier det er urettferdig behandling av tamilene.

Et stille tog
med klart budskap
Det er et stille tog med tamilflagg og røde og gule ballonger som går mot Stortinget. Parolene har sitt klare budskap, her er noen av dem:
– Å gjøre motstand mot overgrep er den undertryktes rett.
– EU belønner Sri Lankas statsterrorisme.
– Stopp voldtekt og drap av tamilske kvinner.
– Tving den lankeiske regjeringen til å implementere inngåtte avtaler.
I februar i år kom LTTE og den lankeiske regjeringen sammen til samtaler i Geneve for å implementere våpenhvileavtalen, deriblant avvæpning av de lankeiske paramilitære styrkene. Men heller ikke dette har lykkes. Tvert imot, de paramilitære styrkene er sammen med de militære styrkene aktive i voldshandlinger mot den tamilske sivilbefolkningen. Over 200 sivile er blitt drept i løpet av de siste 45 dagene i nordøst Sri Lanka. Et fire måneders spedbarn og en fire år gammel gutt, er blant ofrene. Både FNs Høykommisær for menneskerettigheter og Amnesty International har påpekt den forferdelige situasjonen og bedt om internasjonal gransking.
Den lankeiske regjeringen har satt i gang en lavintensitetskrig mot den tamilske sivilbefolkningen. Avtaler om å dele tsunami-gjenoppbyggingshjelp med de tamilske områdene er blitt ensidig brutt av den lankeiske staten. Over 800 000 tamiler, nesten en tredjedel av befolkningen, er fortsatt flyktninger i eget land. Den sivile befolkningen i den historiske tamilske hovedstaden Jaffna lever under militærokkupasjon med en ratio på en soldat for hver åttende sivile borger. Tilfeldige arrestasjoner, drap og forsvinninger i militær varetekt skjer flere ganger daglig.

Undertrykking
Helt siden Sri Lankas (Ceylons) frigjøring i 1948 har den tamilske befolkningen, som har sitt eget språk, egen kultur og religion, blitt undertrykket. Etter tre tiår med undertrykking, ble frigjøringsbevegelsen LTTE født i 1977.
Fra 1980 begynte LTTE å slåss for en egen tamilsk stat og frigjorde store områder av det tamilske hjemlandet på den østlige og nordlige delen av Sri Lanka, leser vi i norsktamilenes appell til den norske regjeringen.
Det har vært flere forsøk på å få til en fredelig løsning på borgerkrigen mellom de to befolkningsgruppene, men det har aldri lykkes. Siste forsøk er våpenhvileavtalen, som med Norges meklingshjelp, ble undertegnet av LTTE og Sri Lankas regjering i februar 2002.
Seks runder med fredssamtaler har blitt holdt etterpå, men våpenhvileavtalen er enda ikke implementert i sin helhet. Nåværende president på Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, har erklært at våpenhvileavtalen er grunnlovsstridig og avviser en føderal løsning som er foreslått av LTTE. Opprinnelig sloss LTTE for en egen tamilsk stat, men i forbindelse med våpenhvileavtalen som ble fremforhandlet med norsk hjelp, godtok de autonomi i det hovedsakelig tamilsk bebodde området i nord og øst.

Mangel på tillit
Allerede i april 2003 trakk LTTE seg fra en forhandlingsrunde.
– De trakk seg tilbake fordi forhandlingene ikke førte til noen konkrete handlinger til hjelp for de lidende tamilene i den nordlige og østlige delen av øya, med andre ord de landområdene som var hardest rammet av den væpnede konflikten, skriver professor P. Ramasamy i siste nummer av Notam, norsktamilenes blad i Norge.
LTTE kom deretter med en anmodning til den lankeiske regjeringen om å gå med på interim selvstyre i de områder der LTTE hadde kontroll for å ta seg av gjenoppbygging, bistand m.m. LTTE la fram et forslag til overgangsregjering, men den lankeiske regjeringen avviste dette.
Som kjent ble Sri Lanka hardt rammet av tsunamien i desember 2004, og etter seks måneders intense forhandlinger kom man med norsk hjelp fram til en avtale om fordeling av hjelpen mellom folkegruppene. Men høyreekstreme lankeiske partier fikk stoppet den ved hjelp av en høyesterettsdom.

FAKTA
Norsktamilene ber den norske regjering om å:
1. Fordømme den sri lankesiske staten for dens enorme menneskerettighetsbrudd mot den tamilske befolkningen og be FN om å granske alle forbrytelser utført mot den tamilske befolkningen av den lankesiske stat.
2. Be den lankesiske regjeringen om å implementere sine forpliktelser I henhold til våpenhvileavtalen og Geneve-samtalene, inkludert avvæpning av paramilitære og stoppe drap av sivile.
3. Anerkjenne at tamilenes rett til selvbestemmelse er fundamentet for en fredelig løsning på denne konflikten.
4. Anerkjenne LTTE som den tamilske befolkningens representanter og behandle dem deretter.
5. Stoppe tilbakesendingen av tamilske asylsøkere som har fått avslag på sine søknader.