- Verden rundt - 02.11.2006
- Verden rundt - 05.10.2006
Skolereform, gratis transport og gratis opptak ved universitetene
I to uker har skoleelever mellom 14 og 18 år i Chile nektet å møte opp på skolen, okkupert over 100 skoler og gått til streik for å få gratis månedskort på transportsystemet. For to uker siden deltok mer enn 500 000 elever over hele Chile i noe som karakteriseres som den største demonstrasjonen på flere tiår. Forrige mandag var over en million ungdommer ute på gatene og rundt 260 mennesker ble arrestert, ifølge BBC world service.
Elevene krever at gebyret for opptak til universitetene må fjernes. De ønsker også en overhaling av skolesystemet. Ifølge elevene er det ikke nok lærere, og mange skoler mangler hygieniske fasiliteter. Elevene mener at det er for stor avstand mellom rike og fattige kommuner og private og statlige skoler når kommunene styrer, og ønsker derfor statlig kontroll av skolesystemet.
Chiles president Michelle Bachelet har sagt at streiken er unødvendig, elever som ikke har råd til det skal få gratis busskort og de fattigste elevene skal slippe å betale for opptaksprøver. Men elevene er ikke fornøyd; de vil ha gratis busskort til alle elever og klare svar om reformprosessen.
For høye for bussen
Gratis transport har derimot kinesiske barn hatt krav på i femti år, men bare hvis de var under en viss høyde. Kinesiske barn er nå blitt så høye at myndighetene må forandre regelverket.
I Beijing har myndighetene blitt nødt til å heve høydekravet for unger slik at barn kan fortsette å få offentlige tjenester gratis. Gjennomsnittshøyden for barn har gått opp og mange blir nektet tjenester de har krav på ifølge kinsesike mediarapporter. Myndighetene har nå hevet høydekravet for gratis bussturer og andre tjenester med ti cm.
Grunnen til at kinesiske barn er blitt høyere er at de spiser bedre mat enn før, får bedre omsorg og har adgang til helsetjenester. Retningslinjene myndighetene følger er femti år gamle. Den gang ble det sagt at barn under sju år som var mindre enn 110 cm hadde krav på gratis turer på bussen, gratis inngang til parker og teateret og gratis skolemat.
Kinesiske barn er blitt ca 2.5 cm høyere hvert tiår siden retningslinjene først ble innført. Ifølge nyhetsbyrået Xinhua har 360 millioner kinesiske barn fått problemer fordi de må kjøpe billetter som de egentlig skulle slippe å betale for.
Romfolket holdes
utenfor skolesystemet
En ny rapport utgitt av det europeiske forskningssenteret European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia (EUMC) viser at romfolket, eller sigøynere som de også kalles, er mest utsatt for rasisme i EU-land. De møter diskriminering på arbeidsplassen, i boligmarkedet og utdanningssytemet – i tillegg til å være utsatt for rasistisk vold i alle EUs medlemsstater.
Ifølge direktøren for EUMC, Beate Winkler, viser rapporten at skolesystemet gjennom hele EU svikter romabarn. Som et resultat av dette forlater elever utdanningen sin for tidlig, og mister dermed muligheten til å få kvalifikasjoner som ville la dem bli konkurransedyktige på arbeidsmarkedet senere. Segregering av romabarn er hovedhinderet i veien for romfolket og reisende barn i utdanningssystemet.
EUMC-rapporten, som baserer seg på nasjonale undersøkelser gjort i alle 25 EU-land, finner at segregering er normalt i mange EU-land. Noen ganger som et ubevisst resultat av praksis og politikk, og andre ganger som et resultat av boligsegregering. I enkelte land blir rombarn sendt til klasser for psykisk utviklingshemmede og er derfor overrepresentert i spesialundervisning for funkjonshemmede barn. Selv om tallet på de som får undervising og møter opp på skolen har gått opp, er det i de fleste land veldig få elever som fortsetter med videregående opplæring.
Dårlige prestasjoner på skolen henger sammen med en vanskelig livssituasjon, høy arbeidsledighet, dårlige boforhold, og begrenset tilgang til helsetjenester, sier Beate Winkler. Hun mener at en mer grundig implementering av skolepolitikken og tildeling av tilstrekkelige ressurser trengs for at romfolket endelig kan få like muligheter i Europa som den øvrige befolkningen.