- Verden rundt - 02.11.2006
- Verden rundt - 05.10.2006
Barnebøker om å være annerledes
En russisk forfatter har lansert en barnebokserie som har som mål å fremme forståelse mellom kulturer og forebygge rasistiske angrep i Russland. Serien ”Den andre, andre og om andre” er redigert av forfatter Lyudmila Ulitskaya. Staten har ført en politikk som har hisset opp spenninger mellom grupper, mener forlaget Rudomino og Eksmo. Målet er å være et motstykke til denne politikken.
Bøkene skal få barn til å forstå at det er normalt at ikke alle tenker som en selv.
– Vi synes det er vår oppgave å få barn til å forstå ideer som at andre mennesker har forskjellige kulturtradisjoner som avviker fra det som vi anser som normalt og riktig, og det er nødvendig å kjenne til dette for å kunne forstå andre mennesker bedre, sa Ulitskaya til avisen Vedemosti.
De første fire bøker handler om klær, mat, familier og ideer om naturvitenskap og mytologi. Nå kommer en ny bok om konflikter mellom kulturer.
Det har vært en bølge av rasistiske angrep i Russland de siste årene, noen av dem mot utlendinger som bor og studerer i landet.
Velgere tar stilling til asyllover
Rundt 43 prosent av sveitsiske velgere ønsker en innstramming av asyllovgivningen i Sveits, ifølge en ny undersøkelse. Nasjonen skal stemme om en ny lov som strammer inn tiltak til fordel for asylsøkere den 24. september. Tretti prosent av alle velgere er imot en innstramming av de eksisterende bestemmelsene om asyl, mens 27 prosent ikke vet hva de synes.
Meningsmålingsundersøkelsen ble gjort av det sveitsiske markedsanalyseinstituttet Isopublic. Det er stor forskjell mellom det kvinner og menn ønsker. 55 prosent av mennene som ble spurt stemte for den nye loven, mens bare 32 prosent av kvinnene var for den. Den nye loven ble godkjent av parlamentet i desember i fjor, men ble dratt i tvil av sentrums- og venstrepartiene, kirkegrupper og hjelpeorganisasjoner.
Gruppene protesterte mot at velferdsmidler blir kuttet ned, og at perioden der utlendinger som venter på å bli sendt ut av landet kan settes i fengsel, økes til atten måneder.
Etter planene skal asylsøkere ikke få opphold på humanitært grunnlag lenger. Isopublic sier at mer enn halvparten av de spurte mente at det var riktig å gi kost og losji men ingen sosialhjelp til asylsøkere. 45 prosent mente også at asylsøkere uten papirer ikke fortjente en høring.
Sveitsere skal også ta stilling til en revisjon av utlendingsloven, som har som mål å regulere inngangen av EU- og EØS-borgere som ikke er asylsøkere. Komiteen som protestere mot lovforandringen mener at den sveitsiske økonomi ikke kan klare seg hvis arbeidere som ikke er europeere eller de som er uten kvalifikasjoner ekskluderes fra Sveits. Da kommer de til å søke om asyl, mener disse gruppene.
Kjønnsdiskriminering i Tsjekkia
En distriktsdomstol i den tsjekkiske republikken har fått den første klagen på kjønnsdiskriminering i arbeidsmarkedet i Tsjekkia. Økonom Marie Causevicova, 51 år, har klaget mot sin arbeidsgiver Prazska teplarenska, et selskap som lager varmeapparater.
Hun føler seg urettferdig behandlet av selskapet fordi hun ikke fikk stillingen som finansdirektør i selskapet fordi hun var kvinne, på tross av at hun var kvalifisert.
Stillingen ble gitt til en mann som var mindre kvalifisert enn Causevicova, forteller Prague Daily Monitor. Selskapet nekter at kjønnsdiskriminering har funnet sted.
Ifølge Causevicova, ble hun innstilt til direktørstillingen av selskapet som intervjuet søkerne, men ledelsen vraket henne som kandidat fordi hun var kvinne. Hennes forsvarer vil anke saken til den europeiske domstolen i Luxembourg hvis hun ikke når frem i Praha. Tsjekkiske domstoler har tidligere hatt flere diskrimineringssaker – både når det gjelder rase og alder, men dette er den første saken som tar opp kjønnsdiskriminering.