Nødvendig med innvandrerparti?

Det har lenge vært snakk om å etablere et parti som skulle samle alle innvandrere. I Danmark finnes et eget innvandrerparti med navnet Minoritetspartiet, så ideen er ikke noe nytt. Både latinamerikanere, indere og pakistanere hver for seg har forsøkt å etablere et slikt parti. Men det er først nå dette ble en realitet. Et nytt innvandrerparti.

Partistifter er Mohan Singh Varma som har lang erfaring fra Oslo-politikken. Han har til og med vært innom Fremskrittspartiet. – De andre partiene tar ikke tilstrekkelig hensyn til de små minoritetene. De tar bare hensyn til de store, sier Singh Varma, og det er for så vidt sant. Åtte prosent av befolkningen i Norge har opprinnelse fra et annet land, og man kan anta at marked for et slikt parti er stort.

En meningsmåling som Utrop gjorde i fjor før Stortingsvalget viste at innvandrere ikke bare er opptatt av innvandringspolitikk. Økonomi og finanspolitikk er noe som innvandrere er like mye opptatt av som befolkningen generelt. Det å anta at noen vil stemme på et parti bare på grunn av innvandringspolitikk er lite lurt. Dessuten er navnet ”innvandrerparti” ekskluderende, i motsetning til den danske versjonen “minoritetsparitet” som kan romme andre minoritetsgrupper enn etniske.

”Innvandrere i Norge har fått nok negativ oppmerksomhet og at det er på høy tid at både minoritets- og majoritetssamfunnet aksepterer nødvendigheten av Innvandrerpartiet i Oslo,” skriver partistifterne i en pressemelding. Å samle alle under ett er også svært positivt. Men ikke alt er som det skal være. Alle som ble valgt inn i det nye partiets styre, har indisk bakgrunn, og hvordan en slik sammensetning skal dekke alle etniske grupper er vanskelig å få svar på.

Det å samle forskjellige grupper fra flere kontinenter under ett og tilfredsstille flere av innvandrernes behov for å forbedre levekår kan være et av områder alle innvandrere vil være enige om. Men i forhold til Midtøsten-problematikken, forholdet mellom Pakistan, India og Kashmir, de forskjellige klanene fra Somalia osv. blir ikke enkelt å takle. Det er her utfordringen ligger.

Klarer Innvandrerpartiet å samle alle innvandrergrupper under ett og uformer politikk som rommer alle, så har de klart noe som ingen i Norges historien, eller kanskje verdenshistorien har klart hittil. Spørsmålet er om Innvandrerparitet kommer til å splitte grupper, fremfor å samle dem.