- Sannheten om Vladimir Putin - 21.09.2006
- Sirkusartister - 06.09.2006
- Fabricating Terrorism - 06.06.2006
En nettartikkel på Dagbladet.no skriver om det somaliske ungdomsenteret Riyo Rajo. ”Veldig viktig med full åpenhet” er overskriften. Temaet er det svært så populære ”problemer i innvandrermiljøer”. På bildet står tre av senterets somaliske medarbeidere og poserer staut, om enn med et noe spørrende uttrykk, med spader og snømåker i hendene som trolig skal symbolisere at somaliere tar i et tak for å spa vekk egen møkk. I rettferdighetens navn skal det sies at artikkelen avslutter med et sitat om for lite positiv mediedekning av innvandrere. Likevel føyer den seg inn i tallløse eksempler der media tilsynelatende gir stemmer til minoritetsgrupper, men mer som et pliktløp enn som genuine forsøk på å bringe en helhetlig forståelse av flerkulturell tematikk.
Så lenge de eneste gangene for eksempel somaliere slipper til i media omhandler hva de selv mener om khat, kriminalitet og omskjæring, ligner de marionettedukker i et skuespill de ikke selv har regissert. Hensikten med artikler som Dagbladets er å berolige, men under denne overflatelogikken opererer et dypt maktforhold der undersåttene slipper til på samme måten som sirkusartister. Personer med minoritetsbakgrunn forblir objekter og ikke subjekter. Dermed forsterkes platte gruppesjablonger og mangfold, og individer kommer ikke til syne.
Representasjon av personer fra minoritetsgrupper handler om mer enn stutte uttalelser om stereotypiske problemer. En ansvarlig mediedekning av mangfold handler om å innlemme minoritetsstemmer i mediedekning på alle livets områder. Det er da individene framstår, fellesmenneskelighet kommer til syne og sjablonger går i oppløsning.
Negativ medieomtale som sådan er et kapittel for seg. Nyankomne grupper i et land har ofte startproblemer. Det er en tendens til at én gruppe avløser en annen som den omtalte problemgruppa. Før var vietnamesere i stormen, nå er det somaliere. På veien gjør ofte media mer skade enn nytte. Mange utålmodige somaliske ressurspersoner har flyttet fra Norge til utlandet på grunn av vanskeligheter med å få jobb. For ungdom kan negativ mediedekning være spesielt skadelig. Intervjuer Utrop har gjort tyder på at mye somalisk ungdom internaliserer ensidig negativ mediedekning med påfølgende dårlig selvbilde, hvilket øker sjansen for å komme borti belastede ungdomsmiljøer. Når mulighetene på boligmarkedet og arbeidsmarkedet samtidig innskrenkes, får media mer en funksjon som profetier framfor beskrivelser av nåværende forhold.
Skal man så unnvære å skrive om utfordringer? Nei, media skal informere. Det sentrale er hensikten med informasjonen. Hvem skal informeres og hvorfor? Britiske Media Diversity Institute arbeider med å bevisstgjøre journalister om eget ubevisst ståsted, forutinntatte holdninger og hvordan spørsmålstype kan skape informasjon for konfliktløsning og større konfliktforståelse. I instituttets kurs om mangfoldsjournalistikk anvendes metoder fra diplomati og konfliktløsning. Det er da dårlige nyheter begynner å bli interessante.