Furusets beboere er redde for å ta siste t–banen hjem, meldte NRK Østlandsendingen i slutten av juli. Ungdommer veltet statuen av Trygve Lie og knuste ruter for tusenvis av kroner på Gran skole, meldte samtlige medier. TV2–nyhetene fortalte i august at
beboerne på Furuset har mistet tiltroen til politiet, og lever i frykt for A– og B–gjengen. Politiet måtte løpe for livet fra rasende gjeng, skrev VG nett.
– Helt drøyt! Dette tror jeg nok er en sterk overdrivelse, utbryter Eivind Fivelsdal når Utrop spør om det kan stemme som VG skrev i forbindelse med politimannen som ble jaget: at unge menn fra Furuset ikke aksepterer inntrengere fordi de definerer området som sitt eget. Fivelsdal er koordinator for samordningen av kriminalforebyggende tiltak (SLT) i bydelen. Han mener Furuset har fått et dårligere rykte enn det fortjener.
– Det er tryggere der enn mange vil ha det til. Området har gjennomgått stor standardheving; senteret er nylig pusset opp, det er flere butikker der, og det bor flere mennesker i området. Fordi en høy andel av de som bor i bydelen er unge, blir episoder mer synlig. Man må også se på statistikken; Furuset er ikke mer utrygt enn andre steder, sier Fivelsdal.
Bydel Alna
Furuset ligger i Bydel Alna, men var inntil januar 2004 en egen bydel. Bydelen har ca 44 000 innbyggere, hvorav 25 % er barn og unge under 20 år. Av disse har halvparten minoritetsbakgrunn. På den lokale ungdomsskolen Gran går det ca 460 elever. 95 prosent av elevene er flerkulturelle.
– Furuset er et lite område med en stor andel ikke–vestlige innvandrere, og spesielt de siste fem åra har det vært mye innflytninger til området. Det er klart dette skaper ekstra utfordringer, sier Roy Cato Einarsen, politiførstebetjent ved forebyggende avdeling på Stovner politistatsjon. Også han mener at Furuset har fått et ufortjent dårlig rykte.
Politiet merker at mangelen på aktiviteter i sommer har bidratt til mer uro.
– Det har vært mye skadeverk i området nå i sommer. Det er synd at lokale, eldre ungdommer skal ødelegge.
Fivelsdal tror sommeren har bidratt til uroen.
– Det er ganske mange tiltak i bydelen fra før av, men det er mulig at ferietiden har ført til mer uro, sier Fivelsdal.
– Det er ingen etablert gjeng på Furuset om dagen, men det bor vel gjengmedlemmer der som i alle andre bydeler.
Klubb
Hver fredag og lørdag arrangeres klubb for ungdommer mellom 13 og 18 år i Furuset Forum. Der er det diskotek, internettkafè, bordtennis, biljard og salg av enklere matretter. Surgol Ghairat representerer fredsduene for ungdom på Furuset og er ungdomsleder for Ung i Forum, som arrangerer kveldene. Han forteller at de har 400 medlemmer, og i fjor hadde klubben et gjennomsnittelig besøkstall på 120 ungdommer hver fredag. I kveld er det første dag etter sommerferien, og det er mange ungdommer på klubben da Utrop var på besøk.
– Det har aldri vært hærverk eller vold her de kveldene vi har arrangert ungdomsklubb, forteller Ghairat. – Furuset er en fin bydel med mye godt, men det finnes risikoutsatte ungdommer som trenger riktig tilbud og oppfølging. Dessverre har B–gjengen blitt synonymt med Furuset.
Ameer på 18 år synes Furuset blir stempla av media, og at det ikke er så ille som man kan få inntrykk av.
– Jeg føler meg ikke utrygg her, sier han. – En fjær blir ofte til ti høns i media, det er viktig at man fokuserer på det positive også.
Moad Ben Omar på 18 år jobber som frivillig i klubben, og er også med i Fredsduene. Også han synes Furuset har fått altfor dårlig rykte.
– Furuset er trygt, det som skjer er ofte interne konflikter kriminelle seg i mellom. Begge ungdommene etterlyser flere tilbud.
– Det er veldig mange ungdommer på Furuset, og eneste aktivitet er Furuset Forum to kvelder i uka. Guttene ønsker fritidsklubb på taket hver dag, og leksehjelp.
– De yngste trenger bra forbilder, sier Omar.
Franske tilstander
”Det kommer til å bli franske tilstander på Furuset”, spådde en furusetbeboer til Utrop som ønsket å være anonym. Hun henviste til de flerkulturelle forstadsungdommene i Paris som rundt november i fjor gikk amok i gatene i frustrasjon over de voksende ulikhetene i samfunnet.
– Det kommer ikke til å skje her, sier Ghairat bastant. – Det er så mange gode tradisjoner og bra folk her, det skjer mye positivt på Furuset. Det er bare synd at èn prosent ødelegger for alle.
Etter at klubben stenger klokka 23, går mange hjem. De eldste blir stående på parkeringsplassen mellom klubben og t–banen. De vi snakker med forteller at de står der avhengig av hvor mange som er der.
– Noen ganger går vi hjem rett etter klubben, andre ganger blir vi her til 2–3 tida, forteller en gutt.
Ungdommene synes det er rart at noen synes det er ekkelt å gå hjem fra Furuset t-banestasjon om kveldene.
– I hvert fall hvis de er redd for oss, vi står jo bare her og henger uten å gjøre noen noe, sier en. De er enige om at det er synd at Furuset alltid blir nevnt hvis noe negativt skjer.
– Skriv at Furuset er et skikkelig bra sted å bo. Skriv positivt om Furuset.
– Det er mye roligere på Furuset senter nå enn for bare noen år siden, forteller en vekter som ønsker å være anonym. Han har forståelse for at noen kan synes det kan være skummelt å ta siste t–bane hjem til Furuset.
–95 % av gutta som henger rundt her er ikke farlige i det hele tatt, selv om de kanskje kan se skumle ut for noen.
Sommeren er over, klubben går sin vante gang, og det står ikke lenger så mye om Furuset i avisene. Kanskje drukner nyheter fra Furuset i virvaret av større og viktigere saker. Eller – som en beboer i bydelen sa – kanskje er det fordi agurksesongen er over.