Leder

Ny Afrika journalistikk
Latest posts by Ny Afrika journalistikk (see all)

Den vakre kvinnen bak meg går i høyhælte sko, typisk for kvinnene her i Paris, hovedstaden i Frankrike. Under armen har hun en «baguette», en slags lang loff som er veldig populær. Men kvinnen har snart ikke mer penger til brød, for hun er en av de mange arbeidsledige i dette store landet. Nå er hun sint på presidenten, en gammel mann som heter Jacques Chirac og ofte holder lange TV-taler til folket.» Slik lød NRKs Afrika-korrespondent Tomm Kristiansens innledning om Afrika-journalistikk i en debatt på årets Kapittelfestivalen.

Lørdag 14.oktober 2006 tar sosialantropolog Anne Hege Simonsen til orde for ny Afrika-journalistikk i et innlegg i Dagbladet. Oppfordringen er sterkt ønsket og på sin plass. Vestlige medier og ikke minst norske medier underreporterer mange afrikanske forhold. Omtalen av det afrikanske kontinentet preges av enten kriser og elendigheter, eller nyheter på norske premisser. Bistandsarbeid eller norsk oljevirksomhet som dekkes ukritisk er fremtredende og skammelig. Den forenklende pedagogikken i Afrika-dekningen skaper avstand, mener Dagbladets Marte Michelet.

Det er dessverre mange aktører og strukturer som hindrer en balansert mediedekning av Afrika. Vi tror ikke det er mangel på kunnskap eller interessant stoff som er problemet. Hovedproblemet må sees i sammenheng med inngrodde etnosentriske holdninger og sterke interessenter som kun er opptatt av hva som tjener deres egen sak.

Dette er blant årsakene til at Afrika-journalistikken krever grunnleggende strukturelle endringer og ikke bare blir veldedighet fra enkelte ildsjeler. NRKs nye Afrika-korrespondent Dag Bredvei, kan bare gjøre en liten forskjell. Dag Bredveis første korrespondentbrev fra Nairobi var spekket av perspektiver og et inderlig ønske om å forstå Afrikas dilemmaer. Med de knappe ressurser han er tildelt for å dekke 48 afrikanske land Sør for Sahara, ønsker vi ham bare lykke til.

Anne Hege Simonsen skriver at ny Afrika-journalistikk må baseres på nysgjerrighet, kunnskap og kildekritikk. Bør ikke dette være opplagte krav for enhver mediebedrift med respekt for seg selv? Tydeligvis ikke medias dekning av Afrika.

Kanskje har den kjente Kenyanske forfatteren Ngugi Wa Thiong’o rett når han skriver: ”Economic and political control can never be complete or effective without mental control. To control a people’s culture is to control their tools of self-definition in relations to others”.