– Etter å ha holdt på i nesten fem år er vi veldig glade for å endelig komme i gang, sier styreleder i Islamic Cultural Centre, Ikhlaq Ahmad, til Utrop.
Det er finansieringen som har tatt tid. De nødvendige godkjennelser for å bygge nytt har gått greit. Men nå er mesteparten av pengene på plass. Alt kommer fra private givere, Islamic Cultural Centre har ikke mottatt én eneste krone i offentlig støtte for å reise en ny moské.
På flyttefot
Nybygget skal i tillegg til en moské også inneholde bibliotek, kontorer, mediarom, møte rom, forretninger og kafeteria. På toppen kommer minaret og glasskuppel. Det totale arealet blir 3 000 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer. Til sammenligning er moskeen til Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat, som ligger like i nærheten og er Skandinavias største, 5 000 kvadratmeter.
Etter å ha holdt hus i Tøyenbekken i 14 år, er de 2 000 medlemmene i Islamic Cultural Centre det nærmeste året henvist til midlertidige lokaler i Gamlebyen. Helgen før rivningsarbeidet tok til, jobbet 50 frivillige på spreng med å flytte ut av de gamle lokalene.
Tre store
Når moskeen står ferdig om ett år, vil det være tre store sunnimuslimske moskeer i det samme nabolaget på Grønland. I Åkebergveien like ved politihuset har World Islamic Mission en moské, mens Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat har bygget Skandinavias største i Urtegata.
– Det er naturlig at vi bygger på Grønland siden vi har vært her siden 1992. Men det er greit at noen moskeer ligger i andre områder hvor det bor mange muslimer også, sier Ahmad.
Kjeller og loft
I Pakistan bygger man gjerne flere mindre moskeer rundt én stor en.
– I hver landsby i Pakistan finnes mange moskeer. En hovedmoské og flere mindre moskeer, forteller Ahmad.
Fra å møtes til bønn i kjellere, loft og fabrikklokaler, greide muslimske menigheter etter hvert som medlemsmassen økte, å kjøpe egne lokaler. Utviklingen endte med at de bygde moskeer.
Godt naboskap
– Hva sier naboene?
– Det har ikke vært noe motstand til den nye moskeen fra naboene. Vi har hatt et godt forhold til dem i alle de årene vi har vært her. Det har aldri vært noen klager, svarer Ikhlaq Ahmad.
Han fremhever brobyggingsarbeidet Islamic Cultural Centre driver mellom innvandrere og det norske samfunnet.
– Vi arrangerte en stor valgdebatt i moskeen foran stortingsvalget i fjor. Vi har også hatt en religiøs dialogkonferanse her, sier Ahmad.