Bare litt, men ikke helt?

Du kan sende e-post til NN ved å sette sammen adressen slik: Bruk første bokstav i første fornavn + punktum + etternavn + “@dn.no”. Dette står på hjemmesiden til Dagens Næringsliv. Det er på denne måten du kan få e-postadressen til sentrale personer i avisen. Står det Æ, Ø eller Å så blir det problematisk. Det tok meg litt tid å finne ut av hvordan jeg skulle sende mail, og det innebar mye knoting. Kunne man ikke bare skrevet e-postadressene rett fram? Det ville vært mye enklere.

En innvandrerorganisasjon fikk tilsagnsbrev fra en institusjon i Norge i fjor. Der stod det følgende: Vi gir tilsagn om tilskudd på kroner 75 000, men maksimalt 50 % av kostnadene. Samlet offentlig støtte skal begrenses til 100 000 kroner. Med andre ord, du ville aldri fått mer enn 50 000 kroner.

Nordisk Ministerråd er et råd bestående av ministere fra alle land i Norden, og er opptatt av nordisk samarbeid og identitet. Da en organisasjon søkte om støtte til et nordisk prosjekt, fikk organisasjonen til svar at dette er noe som bør løses av hvert enkelt land. Organisasjonen ble bedt om å sende søknad til de nasjonale myndighetene. Da lurer jeg på følgende: hva er vitsen med et nordisk samarbeid hvis hvert nordiske prosjekt skal gjennomføres separat?

Norske aviser får i dag pressestøtte etter forskjellige tilskuddordninger. En av dem heter ”tilskudd til minoritetsspråklige publikasjoner” og en annen heter ”produksjonstilskudd til dagsaviser”. Tilskuddet baserer seg på antall opplag og utgivelser per år. Det betyr at jo større godkjent opplag en avis har, desto mer driftstilskudd vil avisen motta. Men så finnes det en liten regel som bare gjelder minoritetsspråklige publikasjoner. I en forskrift er det en regel som går ut på at ingen publikasjon kan motta mer enn 30 % av det totale tilskudd som skal fordeles. Anta at det totale budsjettet er på 1,16 millioner, da vil ingen avis motta mer enn 348 000 kroner uansett opplag og utgivelse. Under ”produksjonstilskudd til dagsaviser” derimot, er det ingen slik begrensning. En avis som kommer ut hver uke og som har like mange opplag ville fått ulikt tilskudd fra de to nevnte postene. Er dette et eksempel på statlig diskriminering?