- Muhammed og avisenes opplag! - 04.10.2007
- Miljøvern og demokrati! - 22.03.2007
- Rice gir palestinerne mer ris! - 22.02.2007
Lee Hamilton, en av senatorene som var med på å utarbeide rapporten, uttalte på pressekonferansen: – Vi vet ikke om det er mulig å snu utviklingen i Irak. Men vi har et ansvar for å gjøre et forsøk.
Rapporten er i motsetning til det vi er vant til av statusbeskrivelser fra Det hvite Hus og Pentagon, pragmatisk. Begreper som demokrati og frihet eksisterer ikke i rapporten. For nå handler det om noe mer primært – det handler om å overleve, om å sikre mennesker en hverdag der de slipper å frykte for sitt liv. På godt norsk er det en skikkelig sørpe amerikanerne sitter igjen med i Irak – en hengemyr som i følge tidsskriftet The Lancet har slukt opp over 650 000 irakiske menneskeliv. Og som amerikanerne i dag desperat ønsker seg ut av.
Heller ikke begrepet seier vil du finne i rapporten – det er snakk om å avverge en total katastrofe, forhindre et fullt anarki i Irak.
Robert Gates, som i skrivende stund er kandidat til stillingen som ny forsvarsminister ,deler dette synet. Senator Carl Levin stilte ham spørsmålet ”Vinner USA krigen i Irak?”. Gates svarte: “ No, Sir!”. Det er en annen tone enn den vi har hørt i Det Hvite Hus og av forsvarsminister Ramsfield siden invasjonen av Irak i 2003
Generalsekretær i FN, Kofi Annan, uttalte på sin side i et intervju med BBC at han godt forstår at irakere mener de hadde det bedre under Saddam.
Kjernen i rapporten handler om å overføre ansvaret for nasjonal forsoning, innføring av sikkerheten i landet og sikring av en bedre hverdag til den politiske ledelsen i Irak. USA må ifølge rapporten true med å redusere bistanden til regjeringen i det krigsherjete landet. Politikerne som kom ridende på amerikanske stridsvogner og styrtet Saddams regjering, kan veldig fort få redusert amerikansk økonomisk, politiske og militær støtte – dersom de mislykkes i å rydde opp etter invasjonen.
USA må ifølge rapporten samarbeide med Iran og Syria. Gårsdagens fiender kan komme til å bli morgendagens reddende engler. Det spørs bare om de gidder – om de ikke godter seg litt da, over at USA sitter fast i en hengemyr de selv skapte da de invaderte Irak. Iran vil uansett sikkert bruke atomprogrammet sitt som et forhandlingskort. Syria på sin side har interesser i Libanon, og ikke minst forhandlinger med Israel for Golanhøydene. USA vil komme til å betale en stor pris for bistanden fra erkefiendene.
Safia Mohamed (46) har ikke tillit til at amerikanerne kommer til å klare skape fred i Irak. – Det var de som først innført sekterisme i Irak. Overgangsregjeringen ble inndelt etter etnisk tilhørighet, og dermed var grunnen satt til en etnisk konflikt som vil brenne lenge, mener hun. Selv mener hun at dette skjedde bevisst fra USAs side for å benytte seg av splitt og hersk teknikk. – En leker ikke med etniske konflikter her nede, sier hun. Selv om hun gjerne ser amerikanerne ute av Irak, mener hun de har et moralsk og menneskelig ansvar til å rydde opp etter seg. Tiden vil vise at om USA er sitt ansvar bevisst.