Boikott USA

Blant større aktører som boikotter Scandic er Fagforbundet og Arbeidsmannsforbundet under LO og Hedmark fylkeskommune. Hotellet taper flere millioner på boikotten. Det at Antirasistisk Senter anmeldte forholdet, stempler saken som en rasismesak. Reaksjonene på denne typen rasisme har vært tydelige og kraftige. I Norge aksepterer vi ikke rasisme. Men dette dreier seg like mye om stormaktpolitikk, dèt burde man også reagere mot.

Selv om Cuba har levd i et iskaldt klima i forhold til omverdenen på grunn av den forverrede menneskerettighetssituasjonen på øya siden våren 2003 med Fidel Castro i spissen, har USAs 42-årige boikott blitt fordømt i hovedforsamlingen i FN hvert bidige år siden 1992, og FN har krevd at USA opphever handelsblokaden. 179 land stemmer for, mens bare tre – USA, Israel og Marshalløyene – stemmer imot blokaden hvert år. Selv om Norge stemmer mot USA i FN, er det ingen tvil om at Norge i praksis følger USAs blokade. Kanskje på tide å få en norsk oljeavtale med Cuba? Men det vil sannsynligvis ikke skje, for norsk utenrikspolitikk er ikke så uavhengig likevel.

Ifølge offisielle kubanske kilder skal denne blokaden ha påført Cuba et tap på 79 milliarder dollar siden 1962. 30. juni i år innførte George W. Bush tiltak for å stramme inn boikotten ytterligere. Han innførte en reduksjon av pengeoverføringene til kun å gjelde nære slektninger, og maksimumsbeløpet som kunne overføres ble redusert. Det ble innført begrensning for cubanere med amerikansk statsborgerskap på besøk til Cuba til en gang hvert tredje år (mot før én gang pr. år), og en drastisk nedjustering av det daglige pengeforbruket under besøk på øya, fra 164 til 50 dollar.

For å sette en stopp for USAs imperialistiske krigføring, ikke minst på det økonomiske plan, er det kanskje en ide å boikotte amerikanske varer i Norge.