Ble kalt bin Laden og mullah Krekar

– Se, der er selveste bin Laden! roper en ung fyr i kø foran et utested i Nedre Vollgate.
Noor Ahmad Noor bare smiler og går rolig videre. Ingen i køen eller natteravn-følget sier noe.
– Jeg ligner ikke bin Laden verken utseendemessig eller på andre måter, så dette tar jeg som en spøk, svarer Noor Ahmad Noor da Utrop spør hvordan han reagerer.

Ikke sint
Kort tid i forveien ble han kalt mullah Krekar av en full, etnisk nordmann i Rosenkrantz gate.
– Blir du såret eller sint?
– Jeg blir ikke sint. Alle har ytringsfrihet. Vi forsøker å endre folks holdninger til muslimer og islam. Vi prøver å få dem til å forstå at vi er ikke-aggressive personer som tror på dialog, fred og toleranse, svarer imamen, som mener det er en moralsk plikt å være natteravn.
– Burde vi som var rundt deg ha tatt til motmæle mot karakteristikkene?
– Selv ignorerte jeg det. Det ville jeg også at de andre natteravnene skulle gjøre. Dersom de hadde sagt noe, kunne det skapt en farlig situasjon, og det hadde jeg ikke likt.

Hjertelig hilsen
Noor Ahmad Noor sier han stort sett får positive tilbakmeldinger som natteravn, og at kommentarene han fikk natten Utrop var med ut i Oslos gater ikke er vanlig kost.
Hyggelig respons ble det også denne natten. Like etter at vandringen startet kom en ung gutt med minoritetsbakgrunn ut fra en pizzarestaurant i Stenersgata og trykket hånda til imamen.

Forbilde
Noor Ahmad Noor er imam i Idara Minhaj–ul–Quran–menigheten. Han har gått natteravn i ni av de til sammen 18 månedene han har vært i Norge.
Viseimam Hassan Mir Qadri går også natteravn. Minhaj konfliktråd har rekruttert flere som bidrar til å gjøre Oslo til en tryggere hovedstad natterstid. I tillegg til imamen og viseimamen er rundt ti umgdommer fra konfliktrådet med på natteravning. En av dem er Aqil Qadir.
– Imamen er et forbilde som mange har stor respekt for. Derfor er det viktig at han går natteravn. Det viser at vi bryr oss om barna våre, sier Qadir.

Andre kalifen
I Karl Johans gate kommer viseimam Hassan Mir Qadri i prat med to afghanere som lurer på hvorfor de går med refleksvester. Han forteller hva natteravnene gjør, og at han er imam.
– Hvis noen trenger hjelp gir vi dem det, uavhengig av rase, religion eller bakgrunn. Natteravnene hjelper dem som medmennesker. Den andre kalifen gikk i gatene i år 650. Vi etterfølger ham, sier viseimamen.

Et forbilde
Praten avsluttes med at afghanerne håndhilser på alle natteravnene og at han ene får telefonnummeret til Noor Ahmad Noor.
– Folk blir glade når de innser at en imam går natteravn. De forventer det ikke. De tror imamer har andre ting å gjøre. Men våre profeter og kalifer gjorde det. Vi ønsker å være et forbilde og håper flere følger etter oss, sier Noor Ahmad Noor.

Kulturarbeidere
Lederen for gruppen av natteravner Utrop følger, Jarl Skaar, synes det er helt topp at frivillige fra Minhaj konfliktråd er natteravner.
– De er språkmektige, forstår flere kulturer og kan lese hva som skjer. Gatebildet i Oslo har endret seg mye. For ti år siden kom man langt med engelsk på Karl Johan. Det holder ikke nå, sier han.

Hyppig spørsmål
I krysset Rosenkrantz gate/ Karl Johans gate tar to fulle gutter kontakt med natteravnene. Den ene spør etter nærmeste minibank.
– Jeg spurte en politimann, men han svarte bare “trekk unna bilen”, forklarer vedkommende tydelig misfornøyd med politimannens opptreden.
Hos natteravnene får han imidltertid et ordentlig svar, og kan etter en kort prat sette kursen mot Egertorget i trygg forvissning om å finne en minibank.
– Ha en fortsatt fin kveld, hilser Aqil Qadir.
– Nærmeste minibank er noe vi oftest får spørsmål om, sier han til Utrop.