En ny vei til arbeidslivet

Matchworker er navnet på en stiftelse som organiserer frivillige mentorforhold mellom nye dansker og etniske dansker i Århus. Ordningen minner om de norske flyktningguidene. Forskjellen er fokuset på karriere og profesjonell nettverksbygging. Målet er å få personen som står i sentrum for rådgivningen inn på arbeidsmarkedet.

Faglig match
Matchworker har eksistert i halvannet år. Så langt har 50 personer fått jobb eller startet utdanning etter å ha vært i et mentorforhold. Matchworker er et tilbud til de som har bodd mellom tre og seks år i Danmark. Initiativtaker Lars Holmboe forteller at det optimale er en faglig match mellom mentor og hovedperson.
– Det beste er at en arkitekt møter en arkitekt, eller en sykepleier en sykepleier. Men vi har også lyktes med å la en lærer møte en som har fem års skolegang, sier han.

Lytte og spørre
Et mentorforhold kan vare fra 2-3 måneder til 2-3 år. På det første møtet blir mentor og hovedperson enige om hovedmål og delmål. Begge formulerer egne forventninger til mentorforholdet. Hovedpersonens målsetning er det som skal forfølges og forhåpentligvis oppfylles.
Mentors oppgave er å være en lyttende og spørrende guide, kort sagt en god samtalepartner. Vedkommende skal åpne dører og vise vei. Hovedpersonen må på sin side avklare egne mål og behov, som han eller hun i sin tur drøfter med mentor. Vedkommende kan bruke mentor til å spørre om ting, og bør være åpen overfor mentors forslag. En koordinator følger opp underveis for å se om det er en utvikling av mentorforholdet. Matchworker har for tiden 160 hovedpersoner og 70 mentorer.

Spleise 50 par
I Trondheim har kommunen et mål om å matche 50 hovedpersoner og mentorer i løpet av nærmeste framtid. Målgruppen er deltakere i kvalifiseringsprogrammet ”Ny sjanse”, som består av mennesker som har bodd såpass lenge i Norge at de ikke lenger har rett til å delta på introduksjonsprogrammet. Det er opp til hver enkelt å avgjøre om de ønsker å gå inn i et mentorforhold. Kommunen er nå i gang med å intervjue hovedpersoner, eller mentees som de kaller det, om bakgrunn, erfaring, utdanning og hva slags jobb de
ønsker seg.
Mentorjakt
Prosjektmedarbeider Arve-Henning Solvang i enheten Arbeid og kompetanse kontakter blant annet helsevesenet og det lokale næringsliv i sin jakt på aktuelle mentorer.
– Jeg tror vi trenger mange fra helsevesenet, så vi kommer nok til å rette en henvendelse til St. Olavs hospital, sier han.
Et mentorforhold er i utgangspunktet ment å vare ett år med evaluering underveis.

Ny Danmarkstur
I Oslo har de ikke kommet like langt som i Trondheim. I løpet av 2007 drar representanter fra kommunen på en ny tur til Matchworker i Århus. Sist gang de var på besøk passet det ikke for LO, NHO og Likestillings- og diskrimineringsombudet å bli med. Leder for kvalifiserings- og integreringsteamet i helse- og velferdsetaten i Oslo kommune, Lars Mannsåker, håper de blir med denne gangen.

Frivillig organisasjon
I motsetning til Trondheim anser ikke Mannsåker det som aktuelt at Oslo setter i gang et mentornettverk i kommunal regi.
– Vi ser for oss en frivillig organisasjon som hovedaktør, og at kommunen mer blir en tilrettelegger. Vi håper å få med oss LO og NHO på en ordning som gjør at mentorer får mulighet til å møte hovedpersonene i arbeidstida, sier han.