- Folkevandring og estetikk - 14.05.2008
- 2 MOVE – MIGRATORY AESTHETICS - 08.05.2008
- Veitvet Story for hele Oslo - 01.05.2008
Vi møter britisk-pakistanske Naseema på 17 år, helt uerfaren med gutter og sex, som får jobb i en tapetbutikk. Her jobber Adam, gutten med de snille øynene, som i begynnelsen nekter å snakke til Naseema. Han er del av en tøff og fremmedfiendtlig vennegjeng, og går man på tvers av deres holdninger blir man brutalt sparket ut av fellesskapet. Adam får naturlig nok problemer når han, mot sin vilje, forelsker seg i Naseema. Deres kollega Michelle, som tross sine 17 år har prøvd det meste, blir Naseemas venninne og fortrolige. Uavhengig av deres bekjentskap møter Michelle Naseemas storebror, Yousif. Han plukker opp unge og sjarmerende Michelle, som til forveksling både kler og oppfører seg som en prostituert, og de har tilfeldig sex i bilen hans. For Michelle representerer mørkhudede asiatiske gutter noe ekstremt spennende og tiltrekkende. Hun drives av spenningslyst og opplevelsestrang, og hennes karakter er farlig naiv, og befriende åpen. På denne måten representerer hun motsatsen til filmens bakteppe – nemlig fremmedfrykt.
Man kan velge å tenke at filmen utspiller seg i et veldig lite arbeiderklassemiljø i Storbritannia, eller at de påfallende mange kryssrelasjonene som eksisterer i filmen, på arbeidsplassene og i kjærlighetslivet, skal bidra til å sette filmens poeng på spissen. At de involverte har relasjoner på kryss og tvers gir selvfølgelig grunnlag for konflikter og uoverskuelige hindringer, når de ulike kjærlighetsforbindelsene gradvis kommer for dagen.
Som seer kan man ta seg i å fordømme karakterenes “kulturbetingede” atferd, både hos “sine egne” og “de andre”, mens man i neste øyeblikk overrumples av at de er langt mer nyanserte og sammensatte enn som så. Det beste eksempelet på dette er kjærlighetsforholdet som utvikler seg mellom Yousif og Michelle. Yousif føler seg ansvarlig for sine søstrers ærbarhet, men gjør selv hva det passer ham. Men hans stereotype atferd som den pakistanske storebroren som skal beskytte sine søstrers dyd, brytes opp av hans personlige erfaring og tvil. Etter hvert slites han mellom kulturelle tradisjoner, og egne forvirrede følelser. Filmens store styrke ligger i at den på en realistisk måte får frem menneskenes kompleksitet bak kulturelle barrier og indoktrinerte forestillinger. Hovedpersonene fremstår som utprøvende, og i utvikling i møte med det fremmede.
Love + Hate er en intens film om sterke følelser, av ja – kjærlighet og hat. Men der hatet i stor grad ser ut til å stamme fra uselvstendig gjengmentalitet og manglende personlig kjennskap til “de andre”, står kjærligheten igjen når tillærte holdninger står for fall. Love + Hate er en film som kunne anbefales som obligatorisk for alle ungdommer som vokser opp i et flerkulturelt samfunn. Og til deres foreldre.
Filmen har premiere 26. januar. I første omgang har filmen premiere i Oslo, Bergen og Trondheim.
%%galleri%%