- Diskriminering eller passivitet? - 31.05.2007
- Vil du være med til stranda ? - 08.02.2007
- Nordmenn på tur - 25.01.2007
Min vanlige hverdag i Hoi An var som en drøm. Omtrent hver dag satte vi på den norske sommerhiten til Karpe Diem. Det kule ved denne norske sommerhiten til Karpe Diem var at livet mitt i Vietnam dette høstsemesteret stemte overrens med absolutt ALT som ble sagt i det refrenget! Ok, la oss se på mitt eksempel og sammenligning på refrenget:
• ”Vil du være med til stranda?” – Ja, vi var på stranden nesten HVER eneste dag og stekte i solen…
• ”Vi skal gjøre alt i sommer, så la oss prate som om regningen aldri kommer” – Jepp, det var sommer hele tiden for oss, og regningen kom aldri, fordi vi ikke hadde noen forpliktelser eller regninger. Alt var blitt betalt for oss på forhånd…
• ”Dra på by’n og bruke opp en mill” – Med vietnamesisk valuta er man nemlig millionær minst et par ganger i måneden. 1 million vietnamesiske dong tilsvarer nemlig bare ca. 450 norske kroner!
• ”For i morra ække noen ting å grue seg til” – Nope, våre late studiedager var ganske så late… For som sagt, alt vi gjorde var å dra på stranden når solen gjorde jobben sin og festet på kvelden…
Livet mitt var vel ganske så herlig eller hva?
Forandring fryder!
Når vi først er inne på økonomi – for dere som ikke vet det er Vietnam et kommunistisk land. For over 20 år siden var Vietnam sine grenser stengt og det var ingen muligheter for å drive handel eller reise på ferie fritt slik som det er i dag. I 1986 innførte den vietnamesiske kommunistiske regjeringen en sosialistisk markedsøkonomi (altså et penere ord for kapitalisme) som de kalte ”Doi Moi”. Doi Moi betyr direkte oversatt ”forandre til noe nytt”.
Grunnen til dette var fordi Vietnam var nødt til å ta et valg som kunne endre landets fremtid. Regjeringen så at det var muligheter for at landet ville gå i en endeløs fattigdom om de ikke fikk økonomien til å stige (blant annet så de på Nord-Korea og Sør-Korea). Med lukkede grenser og ingen utenlandske investeringer i landet, var det svært vanskelig å gjenoppbygge landet etter mange år med krig. Det som skjedde med Doi Moi var at grensene ble åpnet for handel, investering og turisme. Slik sett kunne Vietnam gjenoppbygge landet og øke økonomien. På grunn av den drastiske forandringen i landets økonomi ble det inflasjon av valuta. I dag tilsvarer 7 norske kroner ca. 16 000 vietnamesiske dong. Som du skjønner, kan alle disse nullene virkelig gå i surr for nybegynnere. Ok, det var ukens historietime! Nok om det!
Vietnam i dag
Vietnam i dag er et helt utrolig land å følge med på når det gjelder økonomisk vekst. Om man ser på statistikken fra de siste årene, kan man se at Vietnam for eksempel har en økonomisk vekst på over 7 prosent i året. Det vil si at Vietnam ligger på toppen sammen med Kina og andre store handelsland i verden. Da jeg var i Vietnam for snart 15 år siden kan jeg huske at det var som å reise tilbake i tiden til 60-70-tallet. Lave franske bygninger, gamle biler, primitive butikker og til og med klesmoten var fra den tiden! I dag når jeg er her kan jeg se høye bygninger, businessfolk med stresskoffert og mobiltelefon rushe av gårde fra et sted til et annet og mange trendy cafeér. Saigon er ikke lengre som den var. I dag er det bare som en hvilken som helst annen metropolsk storby i Asia. Jeg sitter her og tenker: Hvor vil Vietnam være om 15 år med denne enorme økonomiske veksten?