- Grunnen til at de farger skjegget rødt - 29.10.2014
- Musikk mot ensomhet - 16.09.2013
- Karriere på skinner - 17.03.2013
– Veldig forskjellig, svarer Ben Geboe. I USA finnes det mange indianerstammer. Noen stammer aksepterer ikke homofili. De mener det er feil på grunn av tradisjoner.
I andre stammer er det uproblematisk.
Skal være brune
Ben Geboe vokste opp i et reservat i Sør-Dakota, som del av Yankton Sioux-stammen. Der var det ikke noe problem å være homse i det hele tatt. Han kunne danse og fjolle så mye han ville uten at noen reagerte. Det var verre at han er så lys i huden. Indianere skal ifølge urbefolkningen selv være brune. Faren til Ben var indianer, mens moren var norsk-amerikaner. Besteforeldrene hans kom fra Åndalsnes. Han har slektninger både der og på Tynset.
Da Ben Geboe var 15 år fortalte han omverdenen at han var homofil. Moren svarte bare ”okay”, mens faren ikke kunne tro det. Men han fortalte at han elsket sønnen sin uansett. Ifølge hovedpersonen var det ikke så mange som ble overrasket da han stod frem.
– Folk hadde skjønt det på grunn av faktene mine. Jeg var et veldig feminint barn. Men det var ingen som straffet meg for det. De bare lo av meg, forteller Ben Geboe, som har blitt mer maskulin med årene.
Homofile verst
Geboe opplevde det som mye vanskeligere å få innpass i det homofile miljøet enn blant sioux-indianere.
– Å få respekt fra andre homser var den største utfordringen. De har så mange stereotypier om hvordan man skal være. Det finnes mye rasisme i homomiljøer, sier Geboe.
Han er medlem av en gruppe for homofile indianere i New York, der han har bodd og jobbet som sosial- og kulturarbeider i mange år.
Indianerfjær
Da Geboe nylig var i Norge holdt han et foredrag om hvordan det er å leve som urbefolkning og være homo, i regi av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH)- og Skeiv ungdom i Oslo og Akershus. Han hadde blant annet med seg indianerfjær, mokasiner, smykker og armbånd som han lot de få fremmøtte ta og føle på. På en av sine tidligere turer hit til landet besøkte han en av Norges urbefolkninger, samene, i Finnmark.
Ny holdning
Ben Geboe fortalte at han som 20-åring opplevde at holdningene til ham endret seg i Sioux-stammen. Folk ble mer negative.
– Jeg trodde det var på grunn av legningen, og fordi jeg var så høylydt. Men så viste det seg at folk var opprørte fordi det var så mange som døde av Aids, forteller han.
Hos indianerne har begge kjønn både en mannlig og en kvinnelig ånd. Hos heterofile menn er imidlertid den mannlige ånden sterk, og den kvinnelige tilsvarende svak. Blant heterofile kvinner er det motsatt. Hos homofile er den mannlige og kvinnelige ånden like sterk. Dette gjør, ifølge Ben Geboe, at heterofile menn kan føle seg tiltrukket av homofile menn, uten at de skjønner helt hvorfor. Og det er årsaken til at det har oppstått homofobi blant noen indianere, mener Geboe.