- Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009
- Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009
- Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009
På et meget generelt nivå er dette er også noenlunde hva våre politikere har repetert i harme. Bjarne Håkon Hanssen uttalte i forhold til hendelsen at det er norske verdier at vi skal ha ytringsfrihet. Men, sa Hanssen, disse verdiene er ”også” universelle. I den sammenhengen Hanssen lot sine ord falle, fremstår de som spesielt gemene og moraliserende.
Man kan jo spørre om hva som kom først, de norske verdiene eller de universelle? Og hvis er slik at de norske verdiene kom annensteds fra, hvor mener Hanssen de kom fra? Frankrike, Midtøsten, Oldtidens Hellas, USA? Poenget i denne saken er at hvis verdiene er universelle, er det ikke noen vits i fremheve at disse verdiene er norske. Hanssen sine uttalelser angir dessverre en ovenfra og ned-holdning som er meget vanlig blant politikere nå for tiden. Hvis Hanssen prøver å være universell må han også greie å se den konkrete juridiske problemstillingen han står overfor.
Kadra har vært modig, og satt fingeren på en debatt som har vært fraværende i muslimske minoritetsmiljøer i Norge. Det kan sikkert også hevdes at debatten har blitt forsøkt fortiet. Debatt om ulike problemstillinger og utfordringer kan man ikke ha nok av.
Er kvinnediskriminering en religiøs bestemmelse? Vold mot kvinner i hjemmet er neppe noe minoritetsfenomen. I Norge opplever for eksempel 100 000 barn vold i hjemmet årlig, da uten å ta med mørketallene. Hvis slike ting skjer systematisk i enkelte deler av minoritetsmiljøene, må man heller sette fokus på levestandard og jobbsituasjon. Samtidig er det viktig å sette i gang med målrettede tiltak og opplysning. I denne sammenhengen kan religiøse ledere faktisk spille en positiv rolle.