Grønt lys for overgrep i Egypt?

Amal Wahab (Kairo)
Latest posts by Amal Wahab (Kairo) (see all)

Amnesty Internasjonal mener grunnlovsendringene er det største overgrepet mot menneskerettighetene i Egypt, siden innføring av unntaksloven i 1982.

En folkeavstemning over endringene skulle egentlig finne sted i midten av april, men ble fremskyndet til slutten av mars. Opposisjonen oppfordret til boikott av avstemningen. Bare 5 % deltok i folkeavstemningen, og selvfølgelig var det offisielle resultatet et overveldende ja til støtte for endringene.

Det er spesielt to endringer som setter sinnene i kok: Den ene er terrorloven. Den erstatter den 26 år gamle unntaksloven, som ble innført etter drapet på Sadat i 1982. Unntaksloven gav politiet utvidete fullmakter, og minsket borgernes rettssikkerhet kraftig. Den nye terrorloven fratar borgerne det lille som var igjen av rettssikkerhet. Loven gir politiet frie tøyler til å arrestere borgere uten arrestasjonsordre, stille borgere for en militærdomstol, politiet trenger ikke lenger ransakningsordre for å ransake lokaler eller tillatelse for å avlytte borgerne eller for å overvåke deres e-post korrespondanse.

Ifølge Saad El Kitatatni fra Det muslimske brorskapet vil denne loven brukes mot politisk opposisjonelle og ikke mot såkalte terrormistenkte. Brorskapet vant, til tross for at bevegelsen er forbudt, hele 88 seter av totalt litt over 400 seter ved parlamentsvalget i fjor. Observatører har uttalt at valgseieren ville vært større dersom valget hadde vært fritt.– Regimet vet at dets egentlige fiende er demokratiet, for de har selv ingen oppslutning i befolkningen. Derfor må de lage en grunnlov som beskytter dem mot maktovertakelse, uttaler Mohamed Al Beltagi en annen av brorskapets representanter i parlamentet til Utrop.

Den andre lovendringen som sprer frykt er at dommerne ikke lenger vil overvåke valgene. Egypt har lenge vært kritisert for å gjennomføre udemokratiske valg, og mange mener at valgresultatene har vært resultat av valgfusk. Regimet nekter også internasjonale observatører å overvære valget. Fraværet av dommerne har satt sinnene i kok, og minsket tilliten til regimet til langt under nullpunktet.

Den nye Grunnloven forbyr dessuten enhver politisk aktivitet på religiøst grunnlag. Brorskapet startet for et par måneder siden arbeidet med å etablere seg som et sivilt parti. I følge brorskapets representant, ønsker regjeringspartiet brorskapet ut av den politiske arenaen. – Kommunistene har Lenin og Marx, og det får de lov til å ha. Men om du har islam som din verdigmessige referanseramme – da utfører du en kriminell handling, uttaler Zakaria til Utrop.

Egypterne flest er opptatt med å få endene til å møtes. – Selv med all oppstyret som opposisjonen skapte, gikk forslagene likevel igjennom. Ingen bryr seg om hva vi mener, og vi har nok med å sikre at våre barn mat på bordet, uttaler Ahmed Mohamed (39), en taxisjåfør i millionbyen. Selv bruker han aldri sin stemmerett.