- TV til inspirasjon - 09.05.2007
- Mediemakt til folket - 04.05.2007
- Innvandrerpartiet stiller til sitt første valg - 03.05.2007
Innvandrerpartiet ble stiftet i september 2006 av partileder Mohan Singh Varma og nestleder Moussa El-Hage. Partiet har blitt tiltenkt som et parti uavhengig av religion, etnisk bakgrunn og nasjonalitet. IP skal fokusere på innvandrersaker som blir glemt av andre norske partier.
Ifølge partilederne har ikke de vanlige norske partiene noen seriøs plan for innvandrere. Og innvandrerpolitikerne gjør for lite for innvandrere. Dessuten er ikke innvandrere i makt- posisjoner samfunnet. IP ønsker å være med på å endre dette.
– Å danne dette partiet er noe vi har tenkt på i lang tid, sier Moussa El-Hage.
– Når man hører at Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre sier at de også er innvandrerpartier, da ser jeg at det virkelig er behov for et parti som vårt. Oslo har 20 % innvandrerbefolkning, men det er bare når det er valg at politikerne tenker mye på innvandrerne, legger Mohan Singh Varma til.
Ikke nybegynnere
Begge de to partilederne har vært politisk aktive i flere år; leder Mohan Sing Varma har lang erfaring fra lokalpolitikk i Oslo og har sittet i bystyret mellom 1984-1991 for 3 forskjellige partier. Nestleder Moussa El-Hage har vært politisk aktiv i hjemlandet sitt Libanon i mange år, og er president i den Libanesiske klubben i Norge.
Mohan mener at de eksisterende politiske partiene ikke gjør nok i forhold til viktige saker som gjelder mange innvandrere. – Vi synes ikke at myndighetene er flinke nok til å gi informasjon til folk når det gjelder for eksempel familiegjenforeninger og besøksvisum for venner og familie. Å få kortere ventetid på visumsøknadene er en av våre viktigste saker.
Positiv Reaksjon
De har nesten bare fått positiv tilbakemelding fra både nordmenn og innvandrere, forteller Moussa. – Jeg tror folk har lyst til å prøve noe nytt. Jeg kjenner både nordmenn og svensker som sier de vil være med, så dette er ikke et parti utelukkende for ikke-vestlige.
Mohan er klar på at innvandrere må respektere norsk lov og må integreres bedre i det norske samfunnet, men mener at integrering må gå ” begge veier”. – Innvandrere har plikter og rettigheter i samfunnet på lik linje med alle andre, sier han.
Satser på de unge
Mohan mener at det må bli slutt på at unge med utdanning blir hindret i arbeidsmarkedet på grunn av navnet sitt. Et av målene til IP er å innføre kvotering på statlige og kommunale arbeidsplasser. – Vi krever ikke store antall, men det må begynne et sted, sier Mohan.
IP stiller med 10 kandidater til kommunevalget til høsten. Halvparten er kvinner, og kommer fra mange forskjellige land; India, Pakistan, Libanon, Marokko, Somalia og Latin-Amerika.
– Vi satser på de unge, 2. generasjons innvandrere som er født i Norge. Vår yngste kandidat er en 18 år gamle jente fra Pakistan. Det er de som kommer til å ta dette partiet fremover om noen år, forteller Moussa El-Hage.
Ingen som eier partiet
At alle medlemmer skal ha lik stemme er en veldig viktig del av Mohans tanker rundt partiet. – Selv om jeg er leder, eier jeg ikke partiet, hvis det er en som jeg føler gjør jobben bedre en meg, gir jeg fra meg ledelsen med en gang.
IP jobber også frem mot stortingsvalget i 2009. Målet er å få inn minst en stortingsrepresentant med innvandrerbakgrunn. Med en vilje til å samarbeide med alle partier, håper de to partilederne å kunne overaske mange ved neste kommunevalg.
– Vi er ikke venstre eller høyre, røde eller grønne, men et parti for vanlige folk, avslutter Mohan.